8 opmerkelijke uitspraken van de paus

Samenleving
dinsdag, 20 januari 2015 om 16:57
welingelichtekringen header 1
De paus heeft het hart op de tong. Dat bleek wel weer toen hij gisteren zei dat katholieken zich niet moeten voortplanten als konijnen. Maar hij heeft meer ietwat onpauselijke uitspraken op zijn naam staan. Hieronder 8 bijzondere quotes van paus Franciscus.
  1. Naar aanleiding van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo zei hij: 'Als Gasbarri, een goede vriend, mijn moeder beledigt, dan sla ik hem in het gezicht'.
  2. Over corruptie zei hij dat hij twee ambtenaren die hem wilde betrekken bij omkoping 'bijna had geschopt naar waar de zon niet schijnt'.
  3. In zijn kersttoespraak haalde hij fel uit naar het Vaticaan met onder andere de uitspraak: 'Het Vaticaan lijdt aan spirituele Alzheimer'.
  4. Ook sprak hij weinig lovend over Europa in een toespraak voor het Europees parlement. Europa maakte een 'oude en vermoeide indruk, als 'een grootmoeder die niet langer vruchtbaar en levendig is en die langzaam haar ziel verliest'.
  5. In 2013 zorgde zijn opmerking over homo's voor veel ophef: 'Als iemand homoseksueel is en op zoek naar God en hij is van goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?'
  6. Over internet heeft hij gemengde gevoelens. Enerzijds noemt hij het 'echt iets goeds' en 'een geschenk van God', anderzijds 'verleiden de snelheid en de alomtegenwoordigheid van sociale media de gebruikers tot isolement van hun familie en vrienden'.
  7. Toen een kind aan hem vroeg waarom hij paus wilde worden, antwoordde hij: 'Ik wilde helemaal geen paus worden'.
  8. De paus is mild voor atheïsten. In mei vorig jaar zei hij: 'Atheïsten die een goed leven leiden, zullen door Jezus gered worden en in de hemel opgenomen worden'.
Bron(nen): Knack