8 opmerkelijke uitspraken van de paus

De paus heeft het hart op de tong. Dat bleek wel weer toen hij gisteren zei dat katholieken zich niet moeten voortplanten als konijnen. Maar hij heeft meer ietwat onpauselijke uitspraken op zijn naam staan. Hieronder 8 bijzondere quotes van paus Franciscus.
 1. Naar aanleiding van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo zei hij: 'Als Gasbarri, een goede vriend, mijn moeder beledigt, dan sla ik hem in het gezicht'.
 2. Over corruptie zei hij dat hij twee ambtenaren die hem wilde betrekken bij omkoping 'bijna had geschopt naar waar de zon niet schijnt'.
 3. In zijn kersttoespraak haalde hij fel uit naar het Vaticaan met onder andere de uitspraak: 'Het Vaticaan lijdt aan spirituele Alzheimer'.
 4. Ook sprak hij weinig lovend over Europa in een toespraak voor het Europees parlement. Europa maakte een 'oude en vermoeide indruk, als 'een grootmoeder die niet langer vruchtbaar en levendig is en die langzaam haar ziel verliest'.
 5. In 2013 zorgde zijn opmerking over homo's voor veel ophef: 'Als iemand homoseksueel is en op zoek naar God en hij is van goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?'
 6. Over internet heeft hij gemengde gevoelens. Enerzijds noemt hij het 'echt iets goeds' en 'een geschenk van God', anderzijds 'verleiden de snelheid en de alomtegenwoordigheid van sociale media de gebruikers tot isolement van hun familie en vrienden'.
 7. Toen een kind aan hem vroeg waarom hij paus wilde worden, antwoordde hij: 'Ik wilde helemaal geen paus worden'.
 8. De paus is mild voor atheïsten. In mei vorig jaar zei hij: 'Atheïsten die een goed leven leiden, zullen door Jezus gered worden en in de hemel opgenomen worden'.

Bron(nen):   Knack      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Ik ben niet gelovig maar ik vind het een geweldige man.

 2. RHK

  Ik zie deze paus als een mens tussen de mensen die genoeg zelfkennis en lef heeft om te zeggen wat gezegd moet worden. De vorige pausen zaten in een ivoren toren en daardoor is de kerk vervreemd van de mensen. Ik hoop dat deze man als paus de boel even lekker op gaat schudden en die achterhaalde denkbeelden in het vaticaan de deur uittrapt… en ja… daar moet je wel wat onconventioneel voor zijn.

  Overigens is geen van deze uitspraken echt schokkend, vind ik.

 3. Roland Bruynesteyn

  Ik ben ook niet gelovig, maar ik vind het een enge man:
  – management by example vanuit een zeer comfortabele positie
  – toch weer vrij conservatief, zoals nu blijkt in de Philippijnen
  – hij heeft Nederlandse/Westerse katholieken weinig te bieden, behalve het aanpraten van een schuldgevoel
  – een katholiek die in 2015 nog zegt dat de mens zich meer als een offerdier voor zijn medemens zou moeten gedragen is niet wijs en barmhartig maar een marxist die vindt dat iedereen even ongelukkig zou moeten zijn in DIT leven, in verwachting van een hiernamaals…

 4. Windows 8

  “Naar aanleiding van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo zei hij: ‘Als Gasbarri, een goede vriend, mijn moeder beledigt, dan sla ik hem in het gezicht’.”
  Hier zegt hij dus eigenlijk dat alle moslims gebaard worden door een kinderneuker?

  • Robin

   Ehm, wacht…. wat?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Aisha was 9 en

    “In AD 627, Muhammad committed an atrocity against the last remaining major tribe of Jews in Medina: the Qurayza.

    He beheaded the men and the pubescent boys and enslaved the women and children”

    (in antwoord op Robin)
 5. Windows 8

  “Konijnenkwekers hebben bedenkingen bij de uitspraak, gisteren van de Heilige Stoel, over het menselijke “kweken als konijnen”. Je mag een konijntje niet zomaar synoniem stellen met verhoogde seksuele driften, stelt Erwin Leowsky, de voorzitter van de Centrale Vereniging van de Duitse kwekers van raskonijnen.”

  Je suis une lapin?

 6. Albert Bakker

  Voor mij is de paus een oude man in een jurk en eigenlijk niet meer dan dat.

 7. Harrie Vangangelt

  Ik ben niet gelovig, maar zou het bijna worden. Gegeven de speelruimte die zo iemand heeft doet hij het zeer goed. Als er een paus is die de spanning tussen partijen kan verminderen is hij het wel.

 8. Guest

  Fijn dat je de kinderneukerij van dit instituut na enkele jaren al weer vergeten bent en de leider ervan niet mede verantwoordelijk stelt.

  • Calhoun84

   Volgens mij heb je de verkeerde paus voor je. Fransiscus heeft toch al een flink aantal mensen uit hun ambt gezet. Hij heeft misbruik duidelijk een “lelijke misdaad” genoemd en vergelijk kindermisbruik met een “zwarte mis”.

   Paus Fransiscus heeft zelfs persoonlijk enkele slachtoffer gebeld om vergeving te vragen. De Katholieke Kerk mag blij zijn met deze paus.

   (in antwoord op Guest)
   • Zmirlap

    Allicht dat we Saban B ook eens met wat slachtoffers moeten laten bellen om sorry te zeggen of een paar handlangertjes van Robert M. Da’s stukken goedkoper dan ze opsluiten!

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Ik vind die vergelijking totaal niet passen. Saban B. en Robert M. zijn twee daders terwijl Fransiscus zich niet schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Hij vertegenwoordigd de Rooms Katholieke Kerk en kan dan ook niet veel meer doen dan mensen ontslaan, zich uitspreken tegen misbruik, onderzoekscommissies instellen, vergeving vragen en contact zoeken met de slachtoffers. Wat zou deze paus nog meer moeten en kunnen doen?

     (in antwoord op Zmirlap)
 9. ben

  er zijn mischien 2 uitspraken die schokkend zijn, en mensen die zeggen ik vind hem lelujk of eng, of je vind het gwn een oude man die in een rok loopt, omdat je niets anders te vertellen heb, het is gwn propoganda die hem ook zwart maakt omdat hij toch de waarheid vertelt. windows 8 vertelt een leugens over, die uitspraak over zijn moeder als tie geslagen zou worden door zijn vriend, dat tie hem zou slaan, daarmee bedoelt tie, dat het geen respect is om iemand zen profeet, moeder, jezus of vader beledigt. ben je nou zo dom! wondows 8, je verzint gwn iets anders…

 10. ben

  ik ben geen christenen, maar veel respect naar deze man. en de rest die hem ook respecteren doen dat alleen omdat ze geen onderscheid maken tussen rassen en kleur, hun noem je geweldige mensen! zoals harrie vangangelt. mensen die hem beledeigen die zijn juist de grote klootzakken omdat ze de waarheid niet willen weten…. en altijd mensen over 1 kam heen scheren. zulke mensen roepen de hele tijd grappen die nergens opslaan, of zeggen dat het stripverhaal is, echt een blanke grappen…

Reacties niet toegestaan