‘Neushoornstroperij met 9000% gestegen’

Afgelopen jaar zijn er in Zuid-Afrika 1215 neushoorns gestroopt. Dit betekent een toename van 9000% ten opzichte van 2007 toen er 13 neushoorns werden gedood. Dit meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF). Wildlife crime expert Chrisitaan van der Hoeven: "Dit zijn meer dan 3 neushoorns per dag. We hebben geen tijd meer te verliezen." In Zuid-Afrika leven ongeveer nog maar 20.000 neushoorns, 80% van het aantal neushoorns wereldwijd. De meeste neushoorns worden gestroopt in het Krugerpark. Het beroemde park grenst aan Mozambique en daar komen de meeste stropers vandaan. Een record aantal stropers is opgepakt: 386 mensen. Maar dat is nog maar een deel van een oplossing. Eigenlijk moet de keten van stroperij en illegale handen doorbroken worden, vindt het WNF. Dat het probleem hoog op de agenda staat bij bijvoorbeeld de VN-Veiligheidsraad is fijn, alleen is er nog geen sprake van een gecoördineerde, strategische actie. Van der Hoeven: "Er moet op verschillende borden worden geschaakt en dit varieert van verhoogde inzet van stroperijpatrouilles, corruptie tot het hoogste niveau bestrijden, syndicaten oprollen, tot terugdringen van de vraag naar neushoornproducten in Azië. Alleen door intensieve internationale samenwerking kunnen we deze vreselijke stroperijcrisis keren. We willen deze miljoenen jaren oude diersoort voor toekomstige generaties behouden." Ondanks alle ellende is het ondertussen gelukt meer dan 50 neushoornkalfjes geboren te laten worden door neushoorns te verhuizen en hun leefgebied uit te breiden. Het WNF zet ook eco-drones in om patrouilles te ondersteunen en er wordt ingezet op gedragsveranderingscampagnes in Vietnam waar een enorme vraag is naar hoorn. Het neushoornpoeder, bestaande uit hetzelfde materiaal als in je nagels en haar zit, wordt daar gebruikt tegen katers en tegen ziektes als kanker.

Bron(nen):   Wereld Natuur Fonds      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Kun je die beesten niet fokken? Dat zou alle problemen oplossen.

  • Dead Silence

   Neushoornburgers. Lekker.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Neushoornkaas, zou dat wat zijn?

    (in antwoord op Dead Silence)
   • Windows 8

    “Cooking Rhino Stew (by James James)

    Sieve some water in a pot, bring gently to the boil
    When no lumps left then add some salt, a dash of diesel oil
    For colour add some daffodils, a cup of kerosine
    Then stir and boil it for a while, blend in some jumping beans.

    Then set to cool and have a drink of vino red or white
    And add a cup of pre-cooked goat, and stir with all your might.
    Wait just a bit to moisturise, and stirring all the while

    Then just to make it int’resting, add tongue of crocodile.
    Turn the heat down just a notch, to let the juices thicken
    Add more water, pinch of salt, and forty necks of chicken.

    When this is bubblin’, nice and slow, it’s time to bone the rhino
    But first, to still the nervous shakes drink some more of wino.

    https://foodvox.wordpress.com/2009/05/22/what-they-dont-tell-you-about-eating-rhinoceros/

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. marianne martens

  vreemd toch we kunnen miljoenen lichtjaren in de ruimte reizen, we kunnen vanuit de ruimte tot op een centimeter een hand fotograferen tot het haartje toe.Hoe komt dat er nog geen onzichtbaar droontje in de vorm van een ransuil met een verdedigingsmechanisme met een slaapverwekkend middel op dit soort figuren wordt afgeschoten.

 3. Conny Sijben

  Zolang onze welgestelde wereldheren/ leiders zich nog steeds niet om het welzijn van de dieren geinteresseerd zijn / bekommeren zullen deze criminelen dingen gebeuren,

 4. harrr

  Zolang neushoorn per gram duurder is dan goud, zal dit gewoon doorgaan….

Reacties niet toegestaan