Het kost 6,5 miljard om Groningse huizen te stutten

Het kost 6,5 miljard euro om tienduizenden huizen in Groningen te verstevigen, zodat ze bestand zijn tegen aardbevingen. Minimaal 30.000 panden moeten worden verbouwd. Dat blijkt uit een rapport dat de Telegraaf in handen kreeg. Minister Kamp van Economische Zaken gaf opdracht voor het rapport, dat is uitgevoerd door ingenieurs en bouwkundigen van onder meer de TU Delft en TNO. De experts hebben onderzocht wat er moet gebeuren om de huizen in Groningen op een acceptabel veiligheidsniveau te krijgen en hoeveel dat kost. De deskundigen denken dat een groot deel van Groningen de komende jaren in de steigers zal staan. 'Dat betekent dat de bewoners meestal voor een bepaalde periode hun huis uit moeten,' verwachten ze. Het aantal panden dat verbouwd moet worden kan oplopen tot wel 90.000. In het rapport zijn belangrijke gebouwen, zoals kantoren, scholen, kerken en ziekenhuizen nog niet eens meegenomen. Ook bruggen, leidingen, waterwerken en silo's moeten nog worden beoordeeld op hun aardbevingsbestendigheid. Verder wordt niet ingegaan op wie die 6,5 miljard euro gaat betalen. De overheid en de NAM zullen deels de kosten dragen, maar of inwoners zelf ook moeten bijdragen, daar zegt het rapport niets over.

Bron(nen):   Telegraaf      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  en wat heeft het fracking, de oorzaak van de aardbevingen, opgebracht?

  • Allard

   Geen idee. Misschien dat Mark Rutte jou dit antwoord kan geven.

   (in antwoord op Windows 8)
  • ernie

   waarschijnlijk niets want er wordt vrijwel geen schaliegas gewonnen in Groningen of winnen ze gewoon aardgas met fracking?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Geen idee hoe het juist zit . Iemand cijfers ?
    http://www.kennislink.nl/publicaties/schaliegas-in-nederland

    (in antwoord op ernie)
   • VonRichthoven456353022260

    Allemaal hetzelfde toch? 🙂

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     voor jou en mij wel maar niet voor de betwetenschapper windoos8 die iedereen de maat neemt als het om minimale versgrijvinkjes gaat. Dan is fracking als oorzaak van de aardbevingen een geweldige mispeer 😉

     (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Uiteraard.

      Windows 8 zou dus moeten weten wat de gevolgen van fracking zijn.
      Een Prof.Dr. in de betweterschap kan onmogelijk zulke fouten maken.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      en al helemaal als je niet gelooft maar zeker weet…tja: is het nou betweteRschap of betweteNschap? Dat moeten we wel juist spellen anders laat spuit8 ook weer een windje…

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Het is toch niet een echt bestaand woord?

      Maar je hebt gelijk, betwetenschap klinkt beter.
      En iemand die betwetenschap bedrijft is een betweterschapper.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      maar als het een zeikwijf is zoals windhoos8 dan denkt ie dat het om betawetenschap gaat… en overgiet zichzelf met een sausje van quasi-exactheid. 1 letter verschil kan een hoop doen!

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Ik vind het gewoon jammer en erg onaangenaam dat ie niet eerlijk is en niet de tijd neemt om iets op te steken van wat anderen te zeggen hebben.

      Hij doet zich duidelijk anders voor als dat wat hij is.
      Je bent toch wat je bent, en men ziet echt wel wat je bent, zeker als je zo vaak iets te zeggen hebt.
      Of hij schaamt zich voor wie hij is, en dat zou niet zo hoeven zijn ,maar als je in je pogingen om jezelf zo te profileren op een dergelijke wijze te werk gaat dan krijg je vanzelf mensen tegen je of ze gaan je negeren.
      Of hij schrijft zulke briljante dingen dat mensen hem niet meer kunnen volgen….en daarom naar tegen hem gaan doen(Dat is wat hij kennelijk denkt).
      Jammer dit.

      (in antwoord op ernie)

Reacties niet toegestaan