Elke scène die je terugspoelt: Netflix registreert het

Dit weekend zit half Nederland achter Netflix om het derde seizoen van House of Cards te bingewatchen. Dat zijn veel mensen met dezelfde smaak. Niet gek, de serie is een megasucces. En hoe komt dat? Netflix wist heel goed wat het deed. Eerst achterhaalde Netflix wie de BBC-miniserie House of Cards leuk vond in de jaren '90. Niet alleen dat, ze ontdekten ook dat die groep kijkers erg gesteld was op films met Kevin Spacey in de hoofdrol en op films geregisseerd door David Fincher. Met die twee grote namen zou een nieuwe uitbreng van House of Cards veel succes hebben. Ze gooiden er 87 miljoen euro tegenaan en de rest is geschiedenis. Data is big business. Netflix registreert alles wat te maken heeft met het kijkgedrag. Van zo'n 57 miljoen gebruikers wereldwijd worden alle gebruikersgegevens geanalyseerd. Als je pauzeert, terugspoelt, verveeld allerlei films opstart - zonder dat je het merkt, worden al die gegevens opgeslagen. Product-innovator Todd Yellin: 'Vanaf dat iemand zich registreert bij Netflix, bezitten wij de hele kijkervaring. We kruipen onder de motorkap en laten algoritmes los op alle gegevens die bij ons binnenkomen. Zo leren we onze gebruikers kennen. Wat ze bekijken, wanneer ze dat bekijken, wat ze doen nadat ze een programma na vijf minuten zijn gestopt.' Yellin bedacht 76.000 verschillende genres waaronder alle content kan worden ingedeeld. Daardoor is Netflix in staat accurate suggesties te doen in het persoonlijke profiel. Maar de data wordt ook door het bedrijf gebruikt om zelf exclusieve fictie te laten maken. Daar hebben ze jaarlijks 265 miljoen euro voor over.

Bron(nen):   De Morgen      

35 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  goh, dus ze zetten een bepaalde regiseur en een bepaalde acteur bij elkaar om een succes-serie te maken.
  Prachtig!
  De andere aanpak is die van de publieke omroep. Dan krijg je honderden miljoenen subsidie en dan maak je tientallen programma’s waar niemand naar kijkt. en dan heel soms, bij puur toeval, maak je onbedoeld iets waar mensen graag naar kijken.

 2. Nico de Haas

  Wanneer wordt dit obsessieve gedrag, en ziekelijke drang naar andermans gegevens, officieel erkend als psychiatrische stoornis? Gelukkig doe ik aan deze gekte niet mee. Je moet sowieso overal twijfels bij hebben als iets door het grootste gedeelte van de (wereld)bevolking gebruikt wordt. Dit is dus een van de machines erachter.

  • Apekool

   Dit soort analyses kunnen heel integer gedaan worden, je kan al die data verzamelen zonder het naar specifieke gebruikers terug te kunnen leiden.
   De uitkomst is hier een serie die door velen hoog gewaardeerd wordt, dat is een succes. Rest de vraag of de dataverzameling integer gedaan wordt…

   (in antwoord op Nico de Haas)
   • Nico de Haas

    Ik bedoelde het meer in het algemeen, het wordt eigenlijk sinds het internet gedaan en begint de laatste 5 jaar zal ik zeggen, extreme vormen aan te nemen. Lijkt mij echt dat die mensen die zich hiermee bezig houden echt zelf wat moeten mankeren. We leven toch al in een tijd dat er labeltjes voor vaak onschuldige zaken worden gegeven, waarom dan niet voor dit gedrag? Als ze dit nou zouden melden aan de gebruikers dan rechtvaardigt het iets, zonder het in een document te stoppen van 50 pagina’s (privacyverklaringen). Wat je zegt kan kloppen, is goed mogelijk, alleen weten wij (burgers) dat meestal niet. Het blijft maar raden, en deze bedrijven zijn nauwelijks te controleren. Vind ik niet passen in een democratie.

    (in antwoord op Apekool)
    • Calhoun84

     Maar iedereen weet dat toch? De huidige generatie ligt er alleen niet wakker van. Apple, Google, Netflix, Facebook, Samsung etc. Bedrijven weten alles al van je.

     (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Vooral de jongere generatie hobbelt vaak achter van alles aan, en ik denk niet dat zij de meestgebruikte technieken kunnen opnoemen. WIFI-tracking zou bij veel mensen niet bekend in de oren klinken. Er zijn zoveel methodes die ik ook niet ken. In algemene zin zullen mensen het inderdaad goed mogelijk achten dat men op internet bijna overal op gevolgd worden, maar dan is dat niet vreemd, het gebeurt toch zo vaak. Dan krijg je dat soort uitspraken.
      Het is dan weer de typische Nederlandse mentaliteit om daar niets aan te doen. Dat is namelijk best mogelijk, ik heb diverse plugins die grotendeels voorkomen dat ik getrackt wordt. Gewoon voor iedereen downloadbaar. Wanneer het grootste gedeelte dat gebruikt wordt er wel degelijk wat in gang gezet. Heb je in ieder geval meer pricacy, 100% privacy gaan we natuurlijk nooit benaderen. Is ook niet nodig.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Windows 8

      “WIFI-tracking zou bij veel mensen niet bekend in de oren klinken. ”

      Wifi tracking? Het werkt net iets anders
      https://www.youtube.com/watch?v=xCCRnswwGac

      (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Er zijn natuurlijk meerdere manieren. Dit voor u: http://tweakers.net/reviews/3385/2/wifi-tracking-winkels-volgen-je-voetsporen-wat-is-wifi-tracking.html

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      wifi zet je af. Je telefoon zet je zelden af.

      (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Klopt. Maar meestal is WIFI afschakelen bij keer lokale Albert Heijn voldoende om iig die vorm van tracking tegen te gaan. Hoop ik dan.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Je vergeet de nieuwe bonuskaart van AH en bij ons de Happy Days van Carrefour

      (in antwoord op Calhoun84)
    • Windows 8

     ” sinds het internet gedaan ”
     Echt niet …Eind 20’ste eeuw iets bestellen uit een catalogus en je kreeg een stroom gerichte aanbiedingen

     (in antwoord op Nico de Haas)
  • Windows 8

   Data mining is de naam en daar kan je héél veel centjes mee verdienen na een universitaire studie. U leeft nog in een grot?

   (in antwoord op Nico de Haas)
   • Nico de Haas

    Centjes verdienen aan obsessief gedrag. Heel mooi ja, sta ik helemaal achter. Bankiers verdienen ook veel, maar verrichten zij (over het algemeen) goed werk?

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Wetenschap is per definitie obsessief of dacht je dat je wetenschappers 8-5 draaien?

     (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Tja dat dit al wetenschap wordt genoemd. Meestal helpt wetenschap ons vooruit, maar in dit geval (data-mining) heeft het nauwelijks voordelen. Voor mij niet. Voor u wel?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Nico de Haas

      Het gaat weer telkens om geld, en dat is fout. Vind ik. Welk voordeel heeft het voor de burger dat dit gebeurt? Bijvoorbeeld het krijgen gerichte aanbiedingen. Ik verkies mijn data ten allen tijde boven die gerichte aanbiedingen. Het gevolg is dat men steeds luier en luier wordt (alles gaat automatisch en is zo te vinden op internet) en niet duidelijk of en wat de grenzen zijn tussen puur gemakzucht en privacy.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Nico, je beeld is te beperkt.
      Economie, landbouw, … zoveel toepassingen. Het is niet voor niets een vak op de UNIV

      (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Ja zal best maar dat probeer ik u ook niet duidelijk te maken. Ik ga ook niet alle vlakken behandelen in mijn reactie, dan ben ik wel even bezig. Vandaar dat ik terugkwam op het voorbeeld van gerichte aanbiedingen, wat hier eerder aan bod kwam.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Niemand verplicht je de die kaarten te gebruiken en in de AH krijg je korting ook zonder registratie.
      Het enige irritante is steeds de vraag aan de kassa

      (in antwoord op Nico de Haas)
     • Nico de Haas

      Genoeg mensen die niet weten wat de AH of een andere supermarkt met gegevens doet. Dat vind ik dus verkeerd. Transparantie is hierin erg belangrijk. Soms wordt die gegeven, te vaak niet. Echter cosumenten zouden ze zelf onderzoek kunnen doen, maar veel mensen doen dat gewoon niet. Zal wel beter zijn als die mensen zelf kritischer worden.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Lui- of domheid is geen excuus

      (in antwoord op Nico de Haas)
 3. Windows 8

  “Live long and prosper” Mr Spock has died …
  His artistic pursuits — poetry, photography and music in addition to acting — ranged far beyond the United Federation of Planets, but it was as Mr. Spock that Mr. Nimoy became a folk hero, bringing to life one of the most indelible characters of the last half century: a cerebral, unflappable, pointy-eared Vulcan with a signature salute and blessing: “Live long and prosper” (from the Vulcan “Dif-tor heh smusma”).

  http://www.nytimes.com/2015/02/27/arts/television/leonard-nimoy-spock-of-star-trek-dies-at-83.html?_r=0

 4. Dead Silence

  Wat is Netflix? Mr. Spock is wijlen. Dat is veel erger…

Reacties niet toegestaan