IS-aanhangers hebben 46.000 Twitteraccounts

Er zijn zeker 46.000 Twitteraccounts die worden gebruikt door aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De strijders twitteren vooral in de gebieden in Syrië en Irak die in handen zijn van de beweging. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse denktank Brookings, waarover de BBC vrijdag berichtte.

De telling is gedaan in de laatste drie maanden van 2014 en het werkelijke aantal ligt volgens de onderzoekers waarschijnlijk veel hoger. Driekwart van de IS-strijders twittert in het Arabisch, terwijl een op de vijf in het Engels de IS-ideologie verspreidt. De accounts hebben gemiddeld duizend volgers en de meesten werden vorig jaar geregistreerd. Hoewel Twitter zoveel mogelijk IS-verwante accounts verwijderd, lijkt het aantal alleen maar te groeien.

IS staat bekend om de geavanceerde technieken die worden gebruikt voor propaganda en geweldsverheerlijking. Behalve Twitter maakt de beweging ook veelvuldig gebruik van Facebook en YouTube. Het rekruteren van strijders gaat vooral via afgeschermde diensten als Kik, Skype en WhatsApp.