Russische militair: ‘We wisten allemaal dat we naar Oekraïne gingen om te vechten’

Voor het eerst beschrijft een Russische militair onder zijn eigen naam hoe hij in zijn tank de grens met Oekraïne overstak. Dagblad Trouw schrijft daarover op basis van een interview dat begin deze week in de Russische krant Novaya Gazeta verscheen. De 20-jarige Siberische Dorzhi Batomkunuev vertelt hoe hij eerst in Ulan-Ude, een regio in het midden van Rusland de opdracht kreeg om alle Russische nummerplaten op tanks over te verven en de officiële insignes te verwijderen. Zelf moest hij zijn paspoort inleveren en per trein naar Rostov reizen dat vlakbij de Oekraïense grens ligt. Hij was net als zijn medesoldaten niet ingelicht over zijn bestemming. 'Toch wisten we allemaal dat we daar naartoe gingen om te vechten'. Daar kreeg hij met een aantal andere militairen een training van drie maanden. Uiteindelijk moesten ze plaatsnemen in tanks en het konvooi volgen. 'We moesten alles inleveren. Telefoon, papieren, etc. Pas toen we het naambordje Donetsk zagen, beseften we dat we in Oekraïne waren.' Het gaat vaker zo. Russische militairen krijgen aan het eind van hun eenjarige dienstplicht een driejarig contract onder hun neus dat ze niet durven te weigeren. Bovendien krijgen ze een salaris dat tien keer zo hoog is als wat ze als dienstplichtige kregen. Daarna worden ze eerst naar Rostov gestuurd voor trainingen en dan door naar Oekraïne. Ook de 20-jarige Batomkunuev heeft zo'n contract getekend. 'Ik wist dat ik het juiste deed. Telkens wanneer we de tv aanzetten was er nieuws uit Oekraïne. Mensen werden gedood, verbrand. Ik had een gevoel van rechtvaardigheid, ik moest dit doen.'

Bron(nen):   Trouw      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Iedere keer gebruikt Putin de Rusisch sprekende bevolking in de vormalige deelrepublieken en satelietstaten als excuus om een land binnen te vallen.

  Daarom is het nu de hoogste tijd om de Russisch sprekende bevolking in Estland, Letland en Litouwen OF te vragen om te vertrekken (naar Rusland) OF een loyaliteitsverklaring jegens hun woonland te ondertekenen.

 2. Windows 8

  Probeer deze bron eens (VICE)
  https://news.vice.com/video/russias-ghost-army-in-ukraine-part-1

 3. Burgermans

  Alleen Kremlin-trollen ontkennen nog dat Poetin een oorlogsmisdadiger is die internationale wetten aan zijn laars lapt.

  • al

   Definitie:

   oorlogsmisdadiger

   persoon die tijdens de oorlog vergrijpen heeft begaan jegens het oorlogs- of volkenrecht of tegen de menselijkheid

   Dat is Putin duidelijk niet, anders had hij hele steden plat gegooid met zijn bommenwerpers. Mensen hun hoofden afgehakt etc. IS zijn oorlogsmisdadigers die bewust burgers kwaad doen.
   Putin is Oekraine binnen gevallen, omdat hij zich bedreigd voelt door het door het westen gefinancierde beleid van onrust stoken. Ja er vallen burger slachtoffers, aan beide kanten. Dat gebeurt in elk conflict.

   USA is ook flink wat landen binnen gevallen, zonder internationale toestemming vanuit de VN. USA heeft ook flink wat burger slachtoffers gemaakt (meer dan 70.ooo burger slachtoffers alleen in Irak al). USA lapt ook internationale wetten aan zijn laars. Klaag jij ook over hun? Heb jij gezien hoe de USA onbewapende burgers bewust neerknalt vanuit een helikopter nadat ze ZELF aangeven dat het gewoon burgers zijn?

   De invallen zelf wil niet zeggen dat beide oorlogsmisdadigers zijn. Er is ook niemand veroordeeld ook? Dus hoogstens kan je aangeven dat jij Putin er van verdenkt een oorlogsmisdadiger te zijn.
   Get ur facts straight voordat je weer eens domt loopt te brallen. Denk na over wat je zegt. Onderbouw het eens met feiten. Misschien dat mensen je dan eens serieus nemen

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Kremlin-trol!

    (in antwoord op al)
    • al

     nope

     rusland is ook fout, maar dan moet je lezen.das te moeilijk voor je

     heb alleen hekel aan hypocriet domme uitspraken die niet verder komen dan doh!

     gaat om nuance. begrip waarom. beide kanten willen zien

     (in antwoord op Burgermans)
 4. Zonspotter Peter

  Neenee, het is allemaal niet waar. Putin is een vredesduifje die er alles aan doet om de lieve vrede te bewaren. Er is geen 1 Rus te bekennen in de Oekraïne.
  Het zijn allemaal die duivels in Kiev. Die alleen hebben bloed aan hun handen.
  Tja Hitler was ook zeer populair. En toch is die niet terug als Putin. Deze vent is slimmer. Hij daagt graag anderen uit om ze vervolgens de oren te wassen en als veroorzaker aan te merken.

  • al

   Hitler en Putin zijn totaal andere leiders? Ik heb nog geen gaskampen gezien of uitspraken dat een bevolkingsgroep geheel afgeslacht dient te worden vanuit Rusland…o ja dat is Svoboda…Aan de “oekrainse” kant. Die willen alleen alle Russen afslachten

   Het is gewoon powerplay vanuit Rusland.
   Er is hier geen goede of slechte kant aan. Draait om macht en centjes
   Outin heeft heel duidelijk een doel voor ogen, bufferzone creeeren. Dat is inmiddels gelukt gezien de terugtrekking van zwaar materieel opeens.
   Hij is een tacticus, hij heeft bereikt wat hij wilde. Ik durf er best geld op in te zetten dat hij niet naar de baltische staten zal gaan. Hij heeft er simpelweg de resources ook niet voor en hij kan alleen maar verliezen als hij door gaat. Het is toch duidelijk waarom en wat zijn motieven zijn? Heeft niets met de russiche bevolking te maken hoor.
   En natuurlijk zal hij nooit al zijn kaarten willen laten zien, hij speelt gewoon poker met het westen en hij heeft voor nu de winnende hand in handen., zolang hij niet verder gaat. Hij heeft de gebieden die voor hem strategisch van belang zijn. Verder gaan betekent de ondergang en verliest hij meer dan hij zal winnen.

   (in antwoord op Zonspotter Peter)
   • mark

    het zal mij niks verbazen als poetin zijn laatste dagen van zijn leven in de cel zal slijten! omdat hij uiteindelijk in een onhoudbare positie komt

    (in antwoord op al)
    • al

     aan zijn gedrag zal het niet liggen, want hij is de rijkste man ter wereld. Hij heeft al extreem veel gestolen van het volk. Rusland werkt echter wat anders dan hier, dus tenzij hij een bedreiging is voor zijn uiteindelijke opvolger betwijfel ik het

     (in antwoord op mark)
 5. al

  beide kanten zijn toch fout mensen…
  Zie alleen maar reacties nu richting Rusland. Wij zijn net zo fout bezig met het stoken in een oud russische enclave ondanks dat wij hebben beloofd niet verder naar het oosten te trekken.
  Natuurlijk zit Rusland zijn belangen daar te verdedigen, net zoals wij in Oekraine zware nationalisten aan de macht hebben geholpen om onze invloeds sfeer te vergroten.

  De “Oekrainse” regering, lees gekken die wij naar voren hebben geschoven maakt zich net zo hard schuldig aan oorlogsmisdaden, met bombardementen op civiele doelen. Maar daar hoor ik WEL niet over.
  Hoe bedoel je media manipulatie. De russen en wij zijn hetzelfde…Gaat allemaal om macht en centjes helaas. Arme bevolking die er onder lijd aan beide kanten. Daar gaat mijn hart naar uit

  • mark

   ga je toch eerst eens verdiepen in het verleden voordat je zulke uitspraken doet! de toenadering vanuit het westen is minimaal want anders hadden er nu wel westerse militaire voertuigen daar rond gereden! het enigste verschil met Hitler is dat poetin geen joden vergast maar voor de rest is zijn beleid het zelfde! kijk maar naar Tsjetsjenië die willen al eeuwen een eigen staat maar zijn keer op keer neer geslagen door de russen! en er is ook genoeg bewijs voor dat rusland achter alle onrust zit wat is begonnen op de krim!

   (in antwoord op al)
   • al

    ik zou zeggen, doe hetzelfde. ik heb juist al heel veel uitgezocht, nageplozen. Lees eens foreign affiars bv, kan je je op abonneren. Ik kijk van alle kanten het nieuws en probeer me zo objectief mogelijk te houden en probeer de feiten te destilleren.

    Zoek eens na hoe veel geld de USA al in het “democratiserings proces” van Oekraine heeft gestopt. Vele miljarden! Kijk eens wie er nu in de regering zit van Oekraine, svoboda?

    Kijk eens hoe de USA standaard werkt, via geld regimes omverwerpen onder de noemer “democratie” terwijl het om de resources en geld gaat. Divide and conquer. Zwakke regimes neerzetten die de USA vervolgens kan manipuleren. Chaos en vele doden is wat er achter blijft.

    We hebben het nu over de oorlog in Oekraine toch? Of gaan we nu ook het slaven beleid van de gouden eeuw erbij halen? Hou je bij het verhaal!

    In de oorlog van Oekraine heb ik nog geen grootschalige schendingen van het oorlogsrecht kunnen ontdekken vanuit russische zijde. Tuurlijk zijn er incidenten, maar er word niet een volk uitgemoord! Het is een oorlog…dan vallen er doden.

    Ik zou graag je bewijzen willen zien dat rusland achter alles zit, want wat ik tot nu toe zie qua feiten, is Rusland hier niet mee begonnen hoor

    (in antwoord op mark)
 6. Allard

  Oekraïne bestaat niet.

Reacties niet toegestaan