Hoeveel is een gemiddeld gezin kwijt aan al die studenten?

Studeren is duur. Het kost de samenleving veel geld om alle studenten een diploma te laten halen in het hoger onderwijs. Maar hoeveel is de Nederlandse belastingbetaler nu eigenlijk precies kwijt aan al die studenten? Nrc.next zocht het uit. De overheid besteedt jaarlijks 7 miljard euro aan hoger onderwijs. Dat is 3,8 procent van de totale begroting van 183 miljard. Het CBS rekende uit dat een werkend stel met kinderen onder de 18 in 2013 85.600 euro verdiende. De gemiddelde Nederlander draagt 36 procent van zijn inkomen af aan belastingen en premies. Dat is 30.816 euro. 3,8 procent hiervan gaat naar hoger onderwijs. Een gemiddeld gezin betaalt dus aan hoger onderwijs 1.171 euro per jaar. Maar er zijn twee belangrijke kanttekeningen. Ten eerste wordt een deel van die 7 miljard aan onderzoek besteed en niet aan onderwijs. Ten tweede en veel belangrijker: uiteindelijk levert een student de samenleving meer op dan hij kost. De OESO becijferde dat een gemiddelde man die hoger onderwijs heeft gevolgd 132.000 euro meer op levert dan hij heeft gekost. Voor een vrouw is dat 82.000. Dit komt onder meer omdat hoger opgeleiden meer belasting gaan betalen tijdens hun werkende leven dan ze hadden gedaan zonder hogere opleiding.

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Har Davids

  Er wordt dus van uit gegaan dat al die hogere opleidingen automatisch tot banen leiden die goed betalen. Maar is dat wel zo?

  • RHK

   In veel gevallen gaan studenten niet aan het werk in de richting waarin ze afgestudeerd zijn, dus hun opleiding is veel minder waard op de arbeidsmarkt. Na hun studie gaan ze zich bezinnen, jaren de wereld rondtrekken om vervolgens een leuke baan te zoeken waar ze niet zo hard hoeven te werken. De vrouwen gaan al snel parttime werken omdat er een gezin gesticht moet worden en voila dan gaan ze met sabbatical en nog een keer . Het is wat gechargeerd maar een academicus werkt vele jaren korter dan iemand die gelijk een volle baan begint onderaan de ladder. Het zou me dus niet verbazen als ze evenveel of zelfs minder inkomstenbelasting opleveren dan iemand die niet gaat studeren aan hogeschool of universiteit maar gelijk gaat bijdragen aan de maatschappij 😉

   (in antwoord op Har Davids)
   • meesan

    Het zou mij dan weer verbazen als jij het beter zou weten dan de OESO.

    (in antwoord op RHK)
    • Zonspotter Peter

     Al die organisaties denken het beter te weten, maar hebben totaal geen praktijkervaring.
     Dat probleem zie je bij politici al fout gaan.
     Ze verzinnen van alles zonder enige kunde van zaken.

     (in antwoord op meesan)
     • meesan

      Tuurlijk. Ze kletsen, zonder enige kennis van zaken, maar wat uit hun nek daar bij de OESO. Gelukkig sta jij met beide benen in de echte wereld, met je brede blik.

      (in antwoord op Zonspotter Peter)
   • meesan

    Gestudeerde mensen werken juist langer. Met de tempobeurs in je nek hijgend moet je na een jaar of vier, vijf wel klaar zijn. Dan ben je dus 22 à 23. Iemand met vmbo en mbo2 (het minimale niveau voor een startkwalificatie) is zeker 19 als hij klaar is. Omdat de stufi geminimaliseerd is en straks helemaal afgeschaft is is een tussenlaag, sabbatical of een wereldreis maar voor marginaal weinigen weggelegd, het overgrote deel gaat meteen aan het werk. Laagopgeleide mensen worden eerder en vaker ziek,merken daardoor minder of korter. Hoogopgeleide vrouwen werken vaker en ook meer uren dan laagopgeleide vrouwen als er kinderen komen. Bovendien is de belasting die je betaalt als je een minimuminkomen te verwaarlozen, dit in tegenstelling tot een inkomen van drie keer modaal.

    (in antwoord op RHK)
  • Divert

   Ik verbaas me erover dat anno 2015 nog zoveel mensen niet het nut van een goede opleiding onderkennen, terwijl de bewijzen toch overal op straat liggen. Kijk eens op de website van het CBS wat opleiding doet voor het inkomen. Bij inkomens tot 29k p/j zijn MBO’ers de kopgroep, 30k tot 39k p/j vormen HBO’ers de kopgroep en bij de inkomens van 40k en hoger de WO’ers. Google eens op “CBS studeren loont”.

   (in antwoord op Har Davids)
   • Zonspotter Peter

    CBS. Pfffft daar noem je ook weer een propaganda voor de staat maker.
    De meesten mensen hebben sowieso TBR of TBS zoals je wilt. Er zijn maar echt weinig zelfstandigen.

    (in antwoord op Divert)
 2. John_Rambo

  Waarom moet ik meebetalen aan de studie van studenten?
  In de DDR ging het ook zo. Je ging studeren op kosten van de staat, dus daarna ging je werken voor de staat. Om te voorkomen dat je ervandoor ging, hadden ze er een mooie muur omheen gebouwd.
  Als iemand wil studeren: Prima. Maar ik wil het niet betalen. Het geld dat ze later verdienen mogen ze dan zelf houden. Investeren in jezelf heet dat.
  Nu investeert de staat in hen. De vraag is alleen of het wat oplevert.

  • Divert

   Volgens mij wordt in het artikel juist uitgelegd wat het oplevert. Gemiddeld brengt een hoger opgeleide man de samenleving 132.000 euro meer op dan wat zijn opleiding de samenleving heeft gekost. Dus je kan eigenlijk stellen dat de gemiddelde student zijn opleiding tijdens de rest van zijn belastingbetalende leven netjes terugbetaalt en daar bovenop nog gemiddeld 132.000 euro boete betaalt.

   Ik begrijp dus even niet waar jij in dit artikel leest dat jij aan de studie van studenten meebetaalt.

   (in antwoord op John_Rambo)
  • Windows 8

   In de ideale wereld betalen zij later jouw pensioen 😀

   (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Mijn en jouw pensioen is er straks niet meer.
    De regering aast er al op.
    Als ik zelf dat geld had kunnen sparen dat ik aan pensioenen betaald had…
    Iedereen moet gewoon zijn eigen pensioen bij elkaar sparen, dan kan hij stoppen wanneer hij wil.
    Nu kun je waarschijnlijk doorwerken tot je 70 bent.
    En dan snel onder de grond. Dan kost het hun geen extra geld.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Daarom schreef ik ‘ideale wereld’ 😉

     (in antwoord op John_Rambo)
     • John_Rambo

      Tja, in een ideale wereld was de zorg en huizen betaalbaar, had niemand schulden, en had iedereen werk.
      Sommigen dromen nog die droom.
      Ik weet dat we in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen waar we niet meer uitkomen.

      (in antwoord op Windows 8)
  • M1

   Prima, maar dan wil ik ook minder belasting betalen. 52% is belachelijk

   (in antwoord op John_Rambo)
 3. marianne martens

  Nederland geeft veel te weinig aan onderwijs uit. Het is zijn flut- bedragen waar je nauwelijks je holle kies mee kunt vullen. Fijn dat het onderwijs de samenleving zoveel oplevert.
  Als dit klopt zou er meer aan het onderwijs en wetenschap behoren te worden uitgegeven en niet aan varkensboeren in de EU
  die jaar in jaar uit de kluit belazeren, (hun dieren mishandelen) gelijk een groot gedeelte van de Politieke Partijen, belasting ontduiking, subsidies, toeslagen, mekkeren als de wind tegen zit. Kijk naar al die mensen die werkeloos zijn die krijgen ook zulke hoge bedragen, toch ?

 4. Ko

  Als het modale inkomen €35.000,- is, hoe kan het dan een werkend stel €85.600,- verdient. CBS ?

  • Windows 8

   13de maand, vakantiegeld, … ?

   (in antwoord op Ko)
   • Ko

    In het modale inkomen is de 13e maand en vakantiegeld verwerkt. Dus dat kan het niet zijn.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Ko

     Het gemiddeld inkomen is, logischerwijs, lager dan het modale inkomen. Nu ongeveer €23.000,- Dus, sorry Meesan, dat kan ook de verklaring niet zijn.

     (in antwoord op Ko)
     • meesan

      Je hebt gelijk dat het gemiddeld inkomen ca. 23.000 euro is. Maar een gemiddeld inkomen is niet logischerwijs lager dan een modaal inkomen. Het is maar net wat, en hoeveel er onderken boven zit. Als 25 procent de helft van een modaal inkomen heeft, 50 procent modaal en 25 procent 3 modaal, dan ligt het gemiddelde inkomen hoger dan modaal.

      Maar goed, ik denk dat hier gekeken wordt naar salarissen, niet naar inkomens, want daar site ook uitkeringen bij die nooit zo hoog zijn.

      (in antwoord op Ko)
  • meesan

   Omdat modaal (dat is de meest voorkomende waarde) iets anders is dan gemiddeld (het totaal van de waarden gedeeld door het aantal waarden).

   (in antwoord op Ko)
  • Divert

   Er is een verschil tussen gemiddeld inkomen en modaal inkomen. Gemiddeld is uiteraard wat men gemiddeld verdiend, modaal is de grootste groep.

   (in antwoord op Ko)
  • Rojadam

   Jan modaal is niet hetzelfde als “een werkend stel met kinderen onder de 18”.

   (in antwoord op Ko)

Reacties niet toegestaan