‘Even boodschappen doen met oma’s bankpasje’

Tanken of de boodschappen afrekenen met het bankpasje van je bejaarde moeder. Het komt veel voor. Honderdduizenden ouderen worden bestolen door hun eigen familie. Dat schrijft het AD op basis van een onderzoek van Plus Magazine. Het tijdschrift voor 50-plussers ondervroeg 1200 mensen van 50 jaar en ouder. Daarvan gaf 7 procent aan weleens te zijn bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe 'vrienden'. Het overkomt zowel mannen als vrouwen en hoe ouder ze zijn, hoe vaker het gebeurt. Woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zegt dat uit eerder onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bleek dat 30.000 ouderen financieel worden uitgebuit. Het verbaast haar niet dat het nog veel meer mensen betreft. 'De uitbuiting kan vele vormen hebben. Even boodschappen voor iemand doen en dan ook voor jezelf. Of tante naar het ziekenhuis brengen en dan tanken met haar bankpasje. Als dat wekelijks gebeurt, kan het om grote bedragen gaan. Soms zijn ouderen bang om er iets van te zeggen. Ouder worden en eenzaamheid gaan vaak samen. Dan is de gedachte: laat maar, anders zie ik diegene nooit meer. Dan ben ik alleen, wie doet dan boodschappen?'

Bron(nen):   AD      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Misschien dat het niet allemaal even realistisch is. Wij hadden ooit een dementerende oudtante die dacht dat iedereen haar bestal, tot en met het zand onder de tegels in de voortuin.
    Maar soms gooiden mijn tantes gewoon wat versleten kleding weg, haar geld werd gebruikt om haar huur te betalen, het tuinpad verzakte zoals ze dat in alle polders van Nederland doen.

  2. Dead Silence

    Aqngezien Nederland in ongekend temp verpaupert kijk ik nergens meer van op.

Reacties niet toegestaan