Werknemers meer kans op kanker door vrijhandelsverdrag TTIP

Werknemers hebben meer kans op kanker en andere ziekten als een nieuw vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS doorgaat, omdat de normen voor gevaarlijke stoffen in de VS veel lager liggen. Dat stellen de FNV en de UvA, aldus het AD. Het geplande vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS, TTIP genaamd, leidt tot een verlaging van de normen in de EU op het gebied van milieu en voedselveiligheid tot het niveau van de VS. De kans is dan groot dat bijvoorbeeld chloorkippen en genetisch gemodificeerd voedsel in Europa op de markt komen, terwijl die nu nog verboden zijn. Ook de norm voor gevaarlijke stoffen zal naar beneden worden bijgesteld. 'De grote chemische concerns in Amerika zitten niet te wachten op strengere regelgeving. Die zorgen voor meer kosten. Het risico is groot dat Europa dus moet buigen en dat gevaarlijke stoffen hier makkelijker op de markt kunnen worden gebracht,' zegt Wim van Veelen, arbeidsomstandighedenexpert van de FNV.
De FNV noemt als voorbeeld het werken met kwartsstof in de bouw. Dat zit in onder meer in beton, natuursteen en andere bouwmaterialen. 'Als bouwvakker kun je daar vreselijk ziek van worden, van longklachten tot in het ergste geval kanker.' Maar het gaat ook om bestrijdingsmiddelen in de landbouw en het toegestane asbestgehalte in de lucht. Het belangrijkste argument van voorstanders van TTIP of voluit het Transatlantic Trade & Investment Partnership is economische groei in Europa. Van Veelen zegt daarover dat alleen de economische winst is meegenomen in de berekeningen, niet de extra kosten van beroepsziekten. 'Als die kosten stijgen, is de veronderstelde economische winst goeddeels verdampt.' Bovendien zou het verdrag tot wel 600.000 banen kunnen kosten in Europa. 'De VS heeft aanmerkelijk minder regels op sociaal gebied,' zegt Catelene Passchier, vice-voorzitter van de FNV. 'Bedrijven uit de VS kunnen daardoor goedkoper produceren waardoor ze een concurrentievoordeel hebben en druk ontstaat om ook bij ons in Europa arbeidsrechten af te zwakken.' In diverse Europese landen zijn al demonstraties geweest tegen TTIP. Ook in Nederland lijkt nu het verzet op gang te komen.

Bron(nen):   AD      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “werknemers hebben….” Hoe kan je nu iets hebben(TT) dat nog moet gebeuren(TK)?
  Waar leren jullie schrijven?

 2. Lio

  Onzin. Aantal kankergevallen in VS is vergelijkbaar met Europa en in veel gevallen zelfs lager.

  http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

 3. Robin

  Lekker stukje feiten vrij gezwatel.

  • Zonspotter Peter

   Zeker betaald door Monsanto ? Ja, dat is zo een goed bedrijf. Zelfs kankerverwekkende geneesmiddelen worden op mensen uitgetest om te kijken hoeveel pijn ze kunnen hebben.
   Kan allemaal in deze wereld.
   Personeel wordt zieker, maar durft zich niet meer ziek te melden uit angst voor sancties.

   (in antwoord op Robin)
  • Vogelbeest

   Verdiep je er dan zelf in. TTIP is echt geen goed idee! Het geeft de Amerikaanse industrie recht om Europese regeringen aan te klagen als de regeringen tegen de belangen van de industrie handelt.
   In Noord-Amerika hebben ze NAFTA, dat is vrijwel hetzelfde als TTIP. Een Amerikaanse firma wilde in Canada naar schalie-olie gaan boren. Dat mag in Canada niet. Toen hebben ze onder NAFTA de CAnadese regering aangeklaagd én gewonnen. Dat is maar 1 van de vele feiten van het soort dat wij niet willen. Google maar wat. Je schrikt je te pletter!

   (in antwoord op Robin)
   • marianne martens

    Vogelbeest je hebt helemaal gelijk met het verdiepen in….. Edgar Allen Poe is er niets bij.Als iedere lezer of betrokken lezer zich inderdaad zou verdiepen in de arbeidsverhoudingen in Amerika en de grofheid en de wijze hoe ze hebben afgedwongen naar schalie- gas te zoeken en te ontginnen ( familie heeft in Saskatoon gewoond ) dan weet je dat je nooit zaken zou behoren te doen met Amerika, omdat een persoon en de natuur totaal niet telt. Alle overtuigingen van naastenliefde, barmhartigheid, schaamte, nieuwe uitvindingen e.a. in 10.000 jaren ontwikkelt in de Antieke wereld en de landen van Europa en, Rusland, Litouwen, China, Japan etc zo het befaamde zwarte gat worden ingeschoten, we weten in ieder geval dat het niet beter wordt voor de inwoners.

    (in antwoord op Vogelbeest)
 4. knier

  Ok,er komt dus een verdag wat we als burgers niet willen,ongezonder is en 600000 banen kost.
  Om nog maar te zwijgen over de nog dikkere vinger die horror bedrijven als Monsanto in de EU pap krijgen.
  Waarom pikken we dit allemaal van die geweldige EU waar niemand ooit voor gestemd heeft?

 5. Paulraw

  ´Het belangrijkste argument van voorstanders van TTIP of voluit het
  Transatlantic Trade & Investment Partnership is economische groei in
  Europa. Van Veelen zegt daarover dat alleen de economische winst is
  meegenomen in de berekeningen, niet de extra kosten´

  Klinkt als bij de introductie van de euro

 6. Allard

  En weer gaat Europa de VS achterna, wanneer wordt Europa nou eens bevrijdt van de Amerikaanse tirannie?

 7. John_Rambo

  Waarom maken ze daar de regels niet strenger, omdat ze hier strenger zijn?

  Of is het alleen maar eenrichtingsverkeer?

 8. FritsB

  Waarom moet het zo ingewikkeld? Als de vraag is “hoe maken we aan weerskanten ingevorde producten goedkoper?” kun je toch volstaan met invoerrechten af te schaffen? Dat scheelt al heel wat. Eisn m.b.t. gezondheid en milieu kunnen dan gewoon blijven bestaan.

Reacties niet toegestaan