10 minuten voor een uitzaaiing: ‘Zorgverzekeraars beslissen alles’

Huisarts Chantal van het Zandt heeft een wekker op haar bureau staan: 10 minuten per consult krijgt ze van de zorgverzekeraar. Twee keer tien minuten worden alleen vergoed als de verzekeraar dat goedkeurt. 'Zorgverzekeraars beslissen alles', zegt ze in nrc.next. 'Ze controleren alles, maar ze lopen geen enkel risico.' Ze wil dat ook haar patiënten laten weten. Daarom hangt er een briefje op de deur. 'Gemaakte zorgkosten kunnen worden teruggevorderd. Maar ook kan uw zorgverzekeraar zonder uw toestemming inzage eisen in uw medische dossier.' Is dat echt zo? 'Ja, als uiterste middel zetten we dat in', geeft de woordvoerder van Achmea toe aan de telefoon. Minister Schippers heeft daar toestemming voor gegeven. Hoe ver de controles gaan van Achmea bleek afgelopen zomer. Van het Zandt en haar collega's zouden te veel hebben gedeclareerd. Achmea noemde de geleverde zorg van twee jaar een 'schadelast' en wilde uitleg over haar volledige boekhouding. Uiteindelijk was het Achmea zelf die een rekenfout had gemaakt. 'De verzekeraar gaat zo op de stoel van de behandelaar zitten,' vindt de huisarts. Ondertussen wordt de patiënt de dupe. Een moeder met borstontsteking, die nog wat wil vragen over haar zoontje, laat dat maar achterwege. De wekker staat op twaalf minuten. Een vrouw die binnenkort nierdialyse krijgt, zit in zak en as. Maar voor meer dan twee opbeurende zinnen is geen tijd. Een derde patiënt krijgt te horen dat haar kanker is uitgezaaid. Ook zij staat binnen een kwartier weer buiten.

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Bedankt VVD voor dit geweldige particuliere systeem dat alles goedkoper en inzichtelijker zou maken en zou leiden tot betere zorg.

  • marianne martens

   helemaal met u eens. Bravo en dapper van huisarts van het Zandt.Het is nog wreder geworden voor patiënt en hulpverlener, het hele plezier, voldoening in je beroep is er uitgeknepen. Achmea is een zeer beroerde verzekering, alles gaat voor de winst, de gehele administratie is al jarenlang een janboel, ws opzettelijk. Familie of patiënten zitten dagenlang, urenlang aan de telefoon om een getal/ getallen duidelijker te krijgen en ze maken ws fouten omdat er een hoge werkdruk is. Een voorbeeld van mijn moeder. Twee jaar na haar overleden kregen we met terugwerkende kracht van niet betalen een rekening van 3000, euro in onze schoot geworden, ondersteund met een volstrekt onbegrijpelijke brief. Mevrouw Schippers geeft toestemming, Mevrouw Schipper, Minister van Gevoelloze Zaken Oplossingen.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. John_Rambo

  Als je zelf wil participeren in het particuliere systeem, krijg je geen voet tussen de deur, omdat de gevestigde partijen de koek al onderling verdeeld hebben, onder toezicht en voorwaarden van de regering. Zij hebben onder andere bepaald dat je geen buitenlandse verzekering mag nemen, en dat je verzekeren verplicht is. Verder bepalen zij hoe hoog het eigen risico is, en wat er vergoed wordt.
  Ikzelf zou een veel en veel betere verzekering op kunnen zetten met een paar mensen. Niks geen grote kantoren, maar een paar mensen achter de computer in een huurkantoortje. Verder zou ik zelf (vaak) bij de gesprekken tussen arts en patiënt zijn (als de patient dat wil, natuurlijk). Zo zou ik ook de belangen van patiënt kunnen verdedigen. Geen rekeningen, of declaraties achteraf. Ikzelf zou tevreden zijn als ik royaal rond kon komen.
  Maar in het huidige klimaat is dit onmogelijk te realiseren.

  Tegenwoordig weten verzekeraars niet eens precies wat ze betalen.
  Om uit de kosten te komen moeten artsen wel meer declareren, omdat de overheid ook in hun zakken graait.
  Een écht vrije markt was er nooit in Nederland. Alles wordt door de overheid bepaald. En zij hebben gewoon meer geld nodig. En kijk eens wie er in de raden van bestuur van verzekeraars zitten: Heel veel ex politici.
  Verzekeraars zijn net als banken: Door de overheid gesteunde zakkenvullers.

  • Paulraw

   ´Ikzelf zou een veel en veel betere verzekering op kunnen zetten met een
   paar mensen. Niks geen grote kantoren, maar een paar mensen achter de
   computer in een huurkantoortje. Verder zou ik zelf (vaak) bij de
   gesprekken tussen arts en patiënt zijn (als de patient dat wil,
   natuurlijk). Zo zou ik ook de belangen van patiënt kunnen verdedigen.
   Geen rekeningen, of declaraties achteraf. Ikzelf zou tevreden zijn als
   ik royaal rond kon komen.´

   Dit bestond reeds:)
   Men noemde het het ziekenfonds……

   (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Het vroegere ziekenfonds was onderdeel van de overheid. Overheidsbedrijven kunnen altijd veel goedkoper werken, omdat er gewoon belastinggeld ingestoken wordt als ze het anders niet redden. Zo kan de zorg van de overheid zelfs helemaal gratis zijn. Nu hebben ze een schuld van 466 miljard (leningen met jou en mij als onderpand), en is het vroegere Utopia voorgoed voorbij. Bovendien bestaat de overheid ook maar uit mensen. Ze zeggen dat alle mensen gelijk zijn, maar mensen die een bedrijf runnen zijn slechter, en meer op winst en macht belust dan de overheid, welk in feite het grootste bedrijf is in Nederland? Ze beloven van alles, maar daarvan is nog nooit wat van uitgekomen. Daarvan kunnen we iedere dag de vruchten plukken. Hogere belastingen enz, maar onze nationale Trots Willie en Maxi), krijgen toch mooi een nieuwe vlieger.

    (in antwoord op Paulraw)
    • John_Rambo

     Als een bedrijf zijn beloften niet houdt, ga je gewoon naar een ander, net zoals je vandaag naar de Jumbo gaat, morgen naar de Plus, en daarna naar de C1000. Zij moeten allemaal knokken voor jouw beslissing om bij hun te kopen. Bij de overheid ben je klant tegen wil en dank. Wil je geen klant van hen zijn, dan stoppen ze jou in een kooi, en nemen je bezittingen af. Waarom is er zo’n verschil tussen zorgverzekeringen, en andere verzekeringen? Antwoord: De overheid zit er met zijn tengels tot aan de schouder in. Het geeft hen Macht. Ze hebben het EPD, het Kinddossier, en nog veel meer ingevoerd, om macht over jou en mij te krijgen.
     De overheid wijst ook met hun vingertje naar de verzekeraars als de schuldige, maar doet er ondertussen HELEMAAL NIKS aan. Het volk wijst ook met hun vingertje naar de verzekeraars, omdat de overheid dat doet, en geloven alles wat hun wordt voorgekauwd.

     (in antwoord op John_Rambo)
 3. Twan

  Gisteren nog gelezen dat de herinvoering van het oude systeem miljarden gaat kosten, ca. 5 voor het wijzigen van het systeem en ca. 20 miljard voor het schadeloos stellen van de huidige verzekerings- maatschappijen. Die 5 snap ik, maar die 20, hoe verzin je het, jaren lang hebben ze de eigen zakken gevuld met graaien, list en bedrog en enorme reserves opgebouwd, en nu moeten ze schadeloos worden gesteld? Te zot voor woorden, bah.

  • Windows 8

   Daar soms bron voor? Hoe komen ze bij een schadevergoeding van 20 Miljard? Welke “schade”?

   (in antwoord op Twan)
   • Zonspotter Peter

    Alles is natte vingerwerk. Dat weet je toch ? Die idioten in Den Haag doen alles voor ze.
    Een bevel is een bevel.
    Nee, het is geen vraag. Het is een order.
    Verzekeraars staan allang boven de wet.

    (in antwoord op Windows 8)
 4. DennisK

  Nederland is een bespottelijk land geworden! En zeker geen gidsland in dit opzicht!!! Wat is dit voor kruideniers-regelneverij? Wekkers bij de arts? Hoe dol kun je het maken? Die hele financiële sector (banken verzekeraars etc.) moet aan de ketting, en snel!!!

 5. Toon Damen

  Dit geld alleen voor de echte Nederlanders.

 6. Petercas

  Waar is ISIS als je e nodig hebt?

 7. Vogelbeest

  Natuuuuuurlijk hebben ze maar 10 minuten voor een uitzaaiing!!! Denk dan toch na!
  Als ze 12 minuten voor een uitzaaiing geven komt dat miljard winst in gevaar wat ze vorig jaar wel gehaald hebben. Weet je wat een leuke bonussen dat opgeleverd heeft??????
  *teiltje zoekt om te gaan kotsen*

  • marianne martens

   Minister Schippers schijnt in de fout te zijn gegaan met de zorg-spotjes.
   Veel te rooskleurig voorgesteld. Tja, wat moeten we verder met zo’n groep die de ene Amerikaanse reclame slogan na de andere uit zijn mond laat rollen. Het zal haar als ervaringsdeskundige in de tabaksindustrie niets maar dan ook niets uitmaken.
   Vogelbeest, wil wel schrijven dat ik behoorlijk geniet in mijn kneuterige/ nietige leven, maar geef toe, wordt wel moeilijk in dit tijdperk/
   interbellum.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 8. DennisK

  Heb jaren in België gewoond. Weet niet hoe het daar nu is met de zorg, maar deze was altijd uitstekend, niets te klagen. In Nederland is het een lachwekkend dure vertoning, matige service, met nog het zwaaiende domineesvingertje erbij “het kan nou eenmaal niet anders”.

 9. Zonspotter Peter

  Met dat eigen risico nemen ze klanten ook in de maling.
  Ik kreeg vandaag de 4de betalingsregeling. Twee achter elkaar.
  De eerste was van vorig jaar, omdat de apotheek blijkbaar vergeten was te declareren. De 2de twijfel ik nu ook aan.
  Ik heb eind oktober een sterker medicijn gekregen.
  De vorige deed blijkbaar al jaren niks meer tegen mijn neuspoliepen.
  Deze konden nog tegen het oude bedrag geregeld worden.
  4 keer 25 euro ongeveer en de andere 4 keer waarvan 3 keer 29 euro.
  Nu was ik voor het weekend terug gebeld na een bericht.
  En ik dacht dat ik toch weer een regeling had voor 25 euro, maar nee.
  De 3de viel op de mat van 6 keer 50 euro en een keer 50,03.
  7 maanden dus.
  3 dagen daarna weer een vage rekening en ik kijk online.
  Weer 250 euro. Kan voor niet minder dan 37 euro.
  Weer terug gebeld vandaag. Nee, kan echt niet voor minder.
  3 weken geleden geopereerd. Zit er nog niet bij natuurlijk.
  Apotheek loopt ook lekker achter.

  Mijn vrouw heeft een korset uit de basisverzekering staat er dan bij van 283 euro ongeveer, maar ruim 200 euro voor het eigen risico.
  Hoezo uit de basisverzekering ?
  Medicijnen natuurlijk ook allemaal. Tot 350 euro.
  Na 3 maanden zijn we nu voor het eerst allebei doorheen.
  Je kunt 1 betalingsregeling treffen.
  1 ? Welnee wel 10 als het hun uitkomt.
  De laagste rekening was 85 euro. De hoogste (bij elkaar) 350 euro.
  Alles wordt wel bij elkaar opgeteld. Das het enige voordeel.

  Volgend jaar natuurlijk 400 euro eigen risico. Is zo lekker, hè ?
  Dat eigen risiko. De meeste mensen komen er toch niet doorheen, dus die premies zijn lekkere vette winsten. Grote bonussen.
  Oh ja, gemakshalve hebben ze nog maar 400 medicijnen geschrapt.
  Die waren zo duur. Die konden die arme verzekeraars echt niet meer betalen

  En ik verwacht dit meer wanbetalers voor het eigen risico.
  Vorig jaar al 5 keer zoveel een betalingsregeling.
  Maar ja, dat houdt een keer op.

  En de overheid blijft maar schuiven naar de verzekeraars.
  Ik zou zeggen als het oude fonds 20 miljard kost. Altijd doen.
  Als dit zo doorgaat blijft er van de basisverzekering niks meer over.
  De verzekeringen zijn dit jaar en duurder geworden en het eigen risico hoger.
  Als je in 1 keer door je eigen risico gaat dan mag je een betalingsregeling treffen van pakweg 10 keer 37,50 euro.
  Daarom klopt van het hele systeem geen barst meer.

 10. DoubleUC

  Nederland is een Democratisch land (proest) alle besluiten zijn dus democratisch genomen.

  Dit is wat wij Nederlanders zelf willen… we hebben het gekregen dus nu niet zeuren!

Reacties niet toegestaan