Steeds meer Nederlanders vangen in huis een vluchteling op

Steeds meer Nederlanders vangen in hun eigen huis een vluchteling op, schrijft de Volkskrant. Het gaat om zeker honderd Nederlandse huishoudens, schat John van Tilborg, directeur van Inlia een landelijke organisatie die asielzoekers in nood helpt. Hulporganisatie Kerk in Actie spreekt van 'vele tientallen' gastvrije particulieren. 'De laatste maanden kom ik elke week zeker twee nieuwe gevallen tegen', zegt hulpverlener Geesje Werkman. Zo'n 13 duizend erkende vluchtelingen wachten soms al maanden op een sociale huurwoning. Zij kunnen via een speciale logeerregeling tijdelijk bij familie of landgenoten met een verblijfsstatus intrekken. Daar maken 600 tot 700 mensen gebruik van. Inlia en Vluchtelingenwerk Nederland vinden dat burgers een risico nemen met de opvang van asielzoekers. 'Veel asielzoekers worstelen met trauma's. Er zijn psychiatrische patiënten bij die medicatie nodig hebben. Ze zijn een risico voor zichzelf en hun omgeving en hebben dus professionele hulp nodig', zegt John van Tilborg van Inlia. De woordvoerder van VluchtelingenWerk: 'Ik zou zeggen: bezint eer ge begint.' Krijn (69) en Trijntje (61) de Jong uit Urk bieden sinds 10 maanden onderdak aan Syros Saidi uit Iran. Ook zij moesten er inderdaad even over nadenken toen een vrijwilliger vroeg Syros een kamer te geven. Maar: 'Jezus heeft gezegd dat je de vreemdeling moet herbergen', zegt Krijn.

Bron(nen):   Volkskrant      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  ” Ze zijn een risico voor zichzelf en hun omgeving ” dus we vangen ze op en laten de burgers de lasten dragen

 2. Burgermans

  Zo’n illegaal in huis kun je mooi allerlei klusjes laten doen.

  • marianne martens

   wij gaan binnenkort verhuizen en hebben besloten het oude huis aan asielzoekers/ vluchtelingen te verhuren verhuren voor de prijs van 1.00 euro per maand. Er is zonnen-energie, waterput, dubbele ramen, dakisolatie en tuinen rondom het huis voor bv een moestuin. Degenen die hier komen zijn in hun eigen land hoog opgeleid en hebben ooit hoge posities bekleedt, de kinderen zijn getraumatiseerd maar worden behandeld. We willen wat terug vanwege de kennisoverdracht van de Arabieren naar de Bataven, Visgoten etc

   (in antwoord op Burgermans)
   • Ko Herent

    Ach ja. Het zijn meestal ingenieurs en hoge ambtenaren die hier komen, hebt u de diploma’s gezien. Net als de tijd dat de Chilenen in Nederland kwamen, allemaal dichters, schrijvers en journalisten.
    Ik moest ze alleen bijles geven in het gebruik van de Remington.
    Maar succes met uw oprechte en onschuldige projecten.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Europa en het Westen heeft alles helemaal over zich afgeroepen. Een puinhoop Mijnheer Ko Herent

     (in antwoord op Ko Herent)
 3. Dead Silence

  Totdat de eerste zieleige asielzoeker het gezin des huizes uitmoordt. Kwestie van tijd.

  • Calhoun84

   Tja, fout kan het altijd gaan. Dat geldt voor zoveel zaken in het dagelijks leven. Voor Syros Saidi heeft het goed uitgepakt. Hij heeft God gevonden en de islam achter zich gelaten. En dat allemaal omdat hij vanaf het moment dat hij is gevlucht telkens door christenen is opgevangen. Wanneer het een keer verkeerd gaat dan zal dat uiteindelijk de rode draad vormen maar op dit moment zijn de gevallen waar het wel goed gaat nog ruim in de meerderheid.

   (in antwoord op Dead Silence)
 4. John_Rambo

  Je mag je eigen familie of vrienden niet eens onderdak bieden zonder heel vergaande (financiële) consequenties.
  Een Nederlander zou ik nog wel opvangen, als de ‘klik’ er is.
  Een goudzoeker, die ik met handgebaren duidelijk moet maken dat we in dit land niet in de wasbak schijten, is ‘out of the question’.

 5. pepper662

  @ John_Rambo, Dead Silence en Burgermans: Wat een walgelijke mening hebben jullie toch. Het blijft mij wel verbazen dat jullie zo een ongenuanceerde mening kunnen hebben ondanks het lezen van een redelijke kwaliteitskrant.
  Succes met haten.

Reacties niet toegestaan