Dit zijn de 10 moeilijkste woorden om uit te spreken

Het Genootschap Onze Taal heeft Nederlanders gevraagd wat het moeilijkste woord is om uit te spreken. Er kwamen 2880 reacties. Meteorologisch en defibrilleren gingen met respectievelijk 35 en 32 procent van de stemmen ruimschoots voorop. 11 procent vond baverois het lastigst uit te spreken. "Vooral lange woorden met een opeenvolging van korte klanken eindigden hoog. A-lu-mi-ni-um. Me-te-o-ro-lo-gisch", zegt Saskia Aukema van Onze Taal. "Maar er zijn ook woorden waar klanken vaak omgedraaid worden: munitie wordt minutie. Industrieel industieel." De top-10 1. meteorologisch 2. defibrilleren 3. bavarois 4. uil 5. aluminium 6. munitie 7. cholesterol 8. identiteit 9. nieuws 10. industrieel

Bron(nen):   NOS      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Als de Nederlanders ‘uil’ moeilijk vinden, dan mogen ze, samen met de allachtonen, hun school overdoen.

  • RHK

   De hele lijst is niet bijzonder, prima uit te spreken voor mij.
   Ik verbaas me dat een woord als “koninklijk” er niet tussen staat.
   Dat woordt lijkt werkelijk niemand op radio en TV goed zijn/haar strot uit te krijgen. Allemaal terug naar school die bekende nederlanders en voortaan bij sollicitatie screenen op de uitspraak voordat je ze aanneemt…

   (in antwoord op Windows 8)
  • Janneke van Vught

   Inderdaad een vreemd lijstje. Ik mis ook alle woorden die beginnen met ps… of eindigen met ..sp zoals de onvolprezen weps 🙂

   (in antwoord op Windows 8)
 2. Allard

  Windows 8 zal nu wel een stijve hebben na het lezen van dit artikel.

 3. tol van de welvaart

  Ik mis Italiaan, vele spreken het uit als Iteljaan

 4. Remco

  Nederland wordt steeds dommer……..bizar –
  campylobacteriose das een moeilijk woord of desoxyribonucleïnezuur
  Sinds de eind jaren 90 waar de jeugdwerkloosheid opgelost werd met het verlagen van het HBO niveau ( voor de slow ones kunnen meer jeugdige doorstuderen…) is het er allemaal niet beter op geworden…..

 5. FritsB

  Erwt: gewoon ert, maar hoeveel moeite er niet gedaan wordt om ook die w te laten horen … Ik mis ook de hele reeks woorden die op -oir eindigen en als -oor uitgesproken worden (omdat in vroeger eeuwen wij klinkers lang maakten door er een i achter te zetten; met Frans heeft het niets te maken).

 6. RhodBerth

  Zo, hebben alle reaguurders al hun superioriteit al laten blijken door in antwoord op dit bericht te laten weten dat dit een flut lijstje is en dat kennelijk iedereen behalve de superieure reaguurders zelf gewoon ontzettend dom zijn?

 7. Meneer Dick

  Bij zulke woorden, die moeilijk uit te spreken zijn, moet je juist niet te veel nadenken over de uitspraak. Je moet het woord gewoon eruit flappen. En je moet dan het woord ook niet langzamer uitspreken maar juist snel. Het enige, waar men moet denken, zijn de klemtonen.

  In de tram roept een stem op een bandje de volgende halte om, ook in het Engels: “conservatorium” en “conservatory”. Schriftelijk schelen deze woorden weinig van elkaar. In het Nederlands spreken wij de lettergrepen rustig en gearticuleerd na elkaar uit. In het Engels moet de lettergrepen snel en een beetje “ingeslikt” uitgesproken worden. In het Engels liggen de klemtonen anders.

Reacties niet toegestaan