‘Alternatieven voor schadelijke pesticiden nauwelijks onderzocht’

Nederland en Europa doen veel te weinig als het gaat om het stimuleren van alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw, vindt insectenexpert Marcel Dicke (Universiteit Wageningen). Volgens Dicke moeten we helemaal af van de pesticiden in de tuin- en akkerbouw en hadden Nederland en Europa het tijdelijke verbod op het gebruik van zeer schadelijke neonicotinoïden moeten aangrijpen om duurzame vernieuwingen door te voeren. Dicke in Trouw: 'Er zijn fantastische ontwikkelingen gaande op het gebied van alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen maar het ontbreekt aan substantiële stimulerende initiatieven van de overheid.' Eind 2015 moet de Europese Commissie beslissen over het moratorium op de omstreden bestrijdingsmiddelen. Een Drentse bollenkweker vreest voor zijn lelieteelt als er een totaalverbod komt: 'Ik vrees dat wij dan moeten terugvallen op oude chemische middelen en ik weet niet of het milieu daarbij gebaat zal zijn.' Dicke pleit juist voor duurzame landbouw waarin pesticiden alleen als laatste redmiddel worden gebruikt. 'Een verbod op neonicotinoïden zou op dit moment rampzalig zijn voor de sector, want de telers zijn er niet op voorbereid. Maar als we echt willen en serieus inzetten op alternatieven dan kan het wel.' Dicke wijst op de kassenteelt in Spanje. Nadat acht jaar geleden extreem hoge gehalten aan pesticiden waren aangetroffen op tomaten en paprika's zijn de telers onder druk overgestapt op biologische alternatieven. 'Nu zijn ze daar erg blij met die transitie.' 'Er is nog heel veel winst te halen door intensieve samenwerking tussen telers en de wetenschap. Er zijn mogelijkheden te over, maar die kansen worden nauwelijks serieus onderzocht.'

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Petercas

  Als de TTIP erdoor komt zijn we reddeloos en overgeleverd aan de geldwolven,die liggen niet wakker van een paar doden meer of minder.

 2. Dead Silence

  Dicke wil subsidie en doet huiliehuilie.

 3. Windows 8

  “….and the economic damages such a decision would make: tens of millions of euros for farmers.
  After 4 years of maize harvest without neonicotinoids, no dropdown in maize production could be observed and an ancestral, simple and free technique replaced costly neonicotinoids: crop rotation. Such a technique can efficiently replace neonicotinoids for many plant predators.”

Reacties niet toegestaan