De mensensmokkelaar: ‘Wij leven van Europa’s onmacht’

'Mensensmokkel zal er altijd zijn,' zegt de Italiaanse criminoloog Andrea di Nicola, die twee jaar onderzoek deed rond de Middellandse Zee. Volgens hem zijn het net touroperators die aan marketing doen op Facebook. 'Wie geld heeft, kan met het vliegtuig. Geen geld? Dan ga je derde klas in een bootje en loop je risico,' schetst di Nicola. In zijn boek Bekentenissen van een mensensmokkelaar laat hij de smokkelaars aan het woord. Hij leerde de grote jongens kennen, mannen die vanuit Turkije en Egypte 6 tot 7 miljoen per jaar verdienen. De chaos in Libië, waar de kleinere smokkelaars zitten, was te groot om daar ook goed onderzoek te doen. Volgens di Nicola zitten er broddelaars die 'niets geven om de doden die nu zijn gevallen'. Over de grote bazen zegt hij: 'Mond-tot-mondreclame levert nieuwe klanten op, dus het is in hun belang mensen in leven te houden. Een Egyptische smokkelaar die het hele traject van sub-Sahara Afrika via Egypte en Libië naar Italië verzorgde, zei me: Dit is een bedrijf, en dus een kwestie van goede reputatie. Die wil ik niet kwijt, ik wil niet dat mensen onderweg sterven. Maar het gebeurt, dat erkende hij.' Een Turk, één van de grootste smokkelaars, regelt vrachtschepen voor rijke Syriers en bootjes voor Afrikanen die soms jaren reizen zodat ze onderweg genoeg geld kunnen verdienen. Hij bedacht ook het smokkelen per luxejacht - lekker onopvallend. 'Smokkelaars veranderen hun routes als dat nodig is, gaan naar waar het makkelijk is. En ze werken beter samen dan Europese overheden. Ze vertrouwen elkaar en zijn snel. Ze lachen Europa gewoon uit. Een van hen zei: Wij leven van Europa's onmacht. Als Europa's actie ons probeert tegen te werken, groeit onze business alleen maar. Dan stijgen de prijzen en verdienen we meer. Want smokkel was er altijd, en zal er altijd zijn.' Di Nicola vindt dat Europa niets kan doen. Vluchtelingen ontmoedigen? 'Dat werkt niet. We hebben met heel veel migranten gesproken die zeggen: ik ga dood als ik níet ga, ik kan beter op de Middellandse Zee omkomen dan thuis. Dus de vraag is oneindig. Het is haast onmogelijk om de smokkel te stoppen, tenzij je de kloof tussen rijke en arme landen dicht.'

Bron(nen):   AD      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Goed artikel!

  Het huidige “humanitaire” EU-beleid is uitlokking.

  Als ik jou je eigen Villa aanbied, 2 maserati’s, een ferrari en een vliegtuig, wat zeg je dan????
  Nu ben je een Afrikaanse geitenhoeder. Je hebt heel je leven in een hut van palmbladeren en geitestront gewoond. Je heb in heel je leven nog nooit een toilet gezien. Water komt uit de pomp op het dorpsplein.
  Maar als je een dorp beroofd heb je genoeg geld voor een mensensmokkelaar en als je dan heel zielig verteld dat je uit Syria komt krijg je een gemetseld huis met een douche, wc, tv, computer, en als je een jaartje rustig aan doet kun je een auto kopen. Eten haal je gratis bij de voedselbank.
  Naar hun maatstaven is dat exact hetzelfde als voor ons een villa met 4 zwembaden en een eigen Learjet+piloot.

  In Afrika is het gemiddelde maandsalaris nergens hoger is als $400,-. Die gelukszoekers hebben kans gezien om €5000,- bij elkaar te krijgen om mensensmokkelaars te betalen.
  Mensen die dat kunnen hebben onze hulp niet nodig.

  Het meest humanitaire wat we kunnen doen is iedereen die de EU illegaal binnenkomt oppakken en met (militaire) vliegtuigen terug sturen naar het zand van herkomst. Dat is niet alleen noodzakelijk voor onszelf, maar ook het beste voor Afrika.
  Is het zand van herkomst onbekend zijn er echt wel landen in Afrika waar we iedere illegaal tegen een bescheiden vergoeding uit ons vliegtuig mogen laten stappen.
  Zodra dat bekend wordt in gelukszoekerskringen zal de toevloed met 99% verminderen, en die ene % pakken we op en brengen we terug.

  • Calhoun84

   Sorry hoor maar voor een villa, 2 Maserati’s, een Ferrari en een vliegtuig ga ik niet het risico nemen om op zo’n boot te stappen…. Dan moet er toch wel iets meer aan de hand zijn.

   Of terugsturen de oplossing is weet ik niet, waarschijnlijk probeert het gros het gewoon nog een keer.

   Edit: hoewel ik niet geloof dat terugsturen de oplossing is voor het probleem is elk beleid beter dan de trieste, apathische houding van Europa vandaag de dag.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Peter Bakker

    “hoewel ik niet geloof dat terugsturen de oplossing is voor het probleem is” – Het terugsturen is de oplossing voor het probleem. Dat is wel bewezen door Australië. Hoe kun je iets wat bewezen is niet geloven ?!?

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     PVV praat, de landen waar “onze” bootvluchtelingen vandaan komen zijn totaal onvergelijkbaar. Terugsturen naar Vietnam is een stuk gemakkelijker dan mensen terugsturen naar een brandhaard als Libië. Daarnaast betaalt Australië andere landen voor de opvang van vluchtelingen, ik ben benieuwd welke landen in zullen gaan op onze uitbesteding.

     (in antwoord op Peter Bakker)
 2. Burgermans

  Echt onzin, Maroesha. Als je alle bootvluchtelingen meteen naar Afrika terugbrengt is het in een paar weken afgelopen met de mensenhandel.

 3. Bart

  Waarom kan Australië de mensensmokkel dan wel stoppen?

  • Vogelbeest

   Waarschijnlijk bevat hun regering meer realisten.

   (in antwoord op Bart)
   • Calhoun84

    Of omdat Australië de luxe heeft om asielzoekers uit te besteden aan andere landen 😉

    Daarnaast gaat een vergelijking tussen de EU en Australië wat mij betreft ook mank. De bootvluchtelingen komen uit totaal verschillende gebieden. Daar gaat het vrijwel alleen om economische vluchtelingen terwijl wij ze binnen krijgen uit Boko Haram / ISIS en Al Shabaab regio’s. Dat maakt het verhaal terugsturen heel anders wat mij betreft.

    (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Grietver

  Di Nicola zegt op het einde dat lijfsbehoud het motief van de vluchtelingen is. Om direct daarna toe te geven dat het om onze rijkdom gaat.

Reacties niet toegestaan