Wetenschapster wandelt rond in Tsjernobyl: ‘Ik krijg nog eerder kanker van zwemmen in zee’

Een anonieme wetenschapster, die zichzelf Supernerd noemt, heeft een van de meest radio-actieve plaatsen ter wereld bezocht. Ze beklom bij Tsjernobyl een defensietoren, werd gebeten door radio-actieve mieren en at giftige appels, die aan de bomen groeien in Pripyat vlakbij de voormalige kerncentrale. Op haar Youtube-kanaal is te zien hoe ze het verboden gebied binnengaat, waar 29 jaar geleden een kernreactor ontplofte. Ze toont op haar geigerteller het nog altijd hoge stralingsniveau. Sinds de kernramp is de plaats gesloten voor publiek en Oekraïense wetenschappers hebben bepaald dat de regio de komende 20.000 jaar niet bewoonbaar is voor mensen. Desondanks beweert de dappere onderzoekster dat ze aan meer straling blootstaat als ze in het ziekenhuis wordt onderzocht en eerder kanker zal krijgen van zwemmen in de zee zonder zonnebrandcrème. 'De straling in Tsjernobyl is heel laag', vertelt ze de Daily Mail. Het is de mysterieuze sfeer die haar aantrekt in de rampplek. ''Eerst deed ik vooral onderzoek naar stralingsniveau's en besmettingsgevaar. Ik wilde meten wat er aan de hand was. Nu is het de liefde voor de plaats die me hier weer naar toe brengt. Als je hier geweest bent, begrijp je wat voor een bijzondere tijdscapsule het is. De tijd stopte op het moment dat de reactor ontplofte.'' De video's van Bionerd leveren niet alleen veel wetenschappelijke informatie, maar laten ook zien hoe griezelig verlaten het gebied is, dat ooit zo druk en levendig was. Bionerd uploaded this picture onto Flickr in the Chernobyl power station control room on April 26 - exactly 29 years after the disaster In de controlekamer van de kerncentrale An abandoned experiment room in Chernobyl, untouched since the destructive accident in 1986. 31 people died in the immediate aftermath Een onderzoeksruimte The Chernobyl exclusion zone has become an area for wildlife, including this rabies-ridden fox In het gebied komen steeds meer wilde dieren voor. The sealed-off Chernobyl nuclear power plant, pictured in March 2015 De afgesloten kerncentrale    

Bron(nen):   Daily Mail      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  ” die zichzelf Supernerd noemt…”
  Het woord BIONERD staat voor je neus Jeanette

 2. Petercas

  Doe john wayne en zijn crew de groeten

 3. kwikfit

  Dapper?

 4. Bartje

  Fukasima loopt per 24 uur 2 m3 hoog radioactief water de zee in en dat al enkele jaren en er komen nog zeker 5 jaar bij.
  De reactor van Tsjernobyl is een Rbmk type en dus grafiet als drager en wat doet grafiet, juist radioactiviteit absorberen net als actieve kool..
  Dus zo`n held is het nu ook weer niet deze dame wel een beetje naïef.

  • Rinus57

   Radioactief water van Fukushima heeft de Canadese kust al bereikt , gaat echt nu een groot probleem worden .

   (in antwoord op Bartje)
   • Bartje

    Californië VS zijn de eerste gevallen bekent met de schildklier
    En de schatting is dat in Japan over 25 jaar 25% minder mensen leven.
    Daar gaan we vrolijk de OS houden over 8 jaar.

    (in antwoord op Rinus57)
    • RhodBerth

     Wat een kul verhalen.
     al het water is radioactief. Alles is namelijk radioactief.
     En het water dat bij Fukushima de zee in stroomt vermengt gewoon met al het andere water in de zee en zal dus uiteindelijk geen enkele invloed hebben.

     Net zo min als dat je een fles pure aanmaaklimonade in de noordzee uitgiet en dan verwacht dat er in engeland over een paar dagen een rode ranjeplas aan komt drijven.

     (in antwoord op Bartje)
     • Bartje

      Een tik van de molenwieken gehad of nooit wijzer geweest als dit zeververhaal.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Waar zit ik er naast, of beledigt u zonder inhoudelijke reactie?

      (in antwoord op Bartje)
 5. Rinus57

  Het eerste wat in mij opkomt is , afvlakking en nuance aanbrengen van een radioactief probleem als eventueel de bom valt .
  M.a.w. ga maar gooien hoor kan geen kwaad , lok maar uit die kernoorlog .
  Na 29 jaar kunnen wij gewoon de kanker vanzelf opeten van dezelfde besmette grond toch ?????, kan geen kwaad volgens deze anonieme wetenschapper die zich Super Nerd noemt .
  Tja , wat moet ik ermee met zo een randdebiel ( sorry hoor ) die zich als wetenschapper door te zwemmen in zee beschermd voelt met zonnebrand tegen radio actieve straling .
  Dan heet dat toch in de volksmond een steekje los bij haar in de bovenkamer.
  Laat ik het maar in de categorie idiote dwaling plaatsen en als non issue verhaal bestempelen , en het stuk maar gauw vergeten .
  Zoiets als 20.000.jaar mag er geen mens in dit gebied wonen , dat vind ik een veel realistischer verhaal .

  • RhodBerth

   Ze is in de zee met zonnebrand niet beschermd tegen radio actieve zeestraling, maar tegen kanker door de zon. De zee (en elk water) werkt namelijk als een vergrootglas voor de zon.

   Verder heeft ze gelijk dat alles radioactief is.
   Zij beweert nu dat de grens van wanneer straling gevaarlijk is veel hoger is dan we dachten.

   (in antwoord op Rinus57)
   • Rinus57

    Letterlijk heb ik het gekopieerd , Desondanks beweert de dappere onderzoekster dat ze aan meer straling blootstaat als ze in het ziekenhuis wordt onderzocht en eerder kanker zal krijgen van zwemmen in de zee zonder zonnebrandcrème.

    En natuurlijk weet ik dat het de straling van de zon zou moeten zijn.
    Desondanks blijft het voor mij een vrouw met een steekje los en ben ik niet zo naïef om dit onzin verhaal serieus te nemen .

    20000 jaar geen mens in dit gebied wonen komt op de eerste plaats, plus dat ik deze vrouw over pak weg 10 jaar terug wil zien of ze vanzelf licht geeft .

    (in antwoord op RhodBerth)
 6. IwanovKapotjeplov

  Eens kijken of ze er over een jaartje of 10 nog zo gezond bijloopt.

 7. Burgermans

  De gevaren van radioactieve straling zijn kennelijk jarenlang schromelijk overdreven.

 8. Marky Mark

  2 jaren geleden is het gebied opgeheven als verboden ivm straling. Er kunnen gewoon excursies geboekt worden, zelfs reizen vanuit NL. Ook is er 2 jaar geleden een (horror) film, naar mijn mening een hele goede, opgenomen. De eerste film ooit.

  Dus mevrouw SuperNerd (vast iemand uit de omgeving) kan net zo goed overdreven als ze de autoriteiten daar de afgelopen jaren deden. Neemt niet weg dat een extreem mysterieuze plek is om te bezoeken. Ik zou er graag heengaan als ik niet zo’n hekel aan het land had. Helaas!

Reacties niet toegestaan