IS wint terrein in Afghanistan

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) rukt op in Afghanistan. In bepaalde provincies voeren strijders openlijk de vlag van IS, onthoofden ze mensen en verdrijven ze de autoriteiten. Daarmee lijkt de vrees van de Verenigde Staten en de Taliban uit te komen, schrijft NBC News vrijdag.

Begin dit jaar zei het Amerikaanse ministerie van Defensie te vrezen voor de invloed van IS in Afghanisten. De Amerikanen spraken toen over 'kiemen', maar van een echte dreiging was in februari nog geen sprake. Dat is nu wel anders, zeggen bronnen in Afghanistan. De provincie Faryab is bijvoorbeeld voor 60 procent in handen van IS, zeggen de autoriteiten daar. De overheid heeft er niets meer te zeggen.

In verschillende provincies ontketenen de IS-leden hun kenmerkende terreur. Mensen worden gedood of onderworpen aan extreme wetten en regels. ,,Ze zorgen voor een sfeer van angst in ons dorp. We moesten onze huizen ontvluchten en alles achterlaten. De lokale politie is verjaagd'', zei Mullah Abdul Rasheed.

Strijders

Hij spreekt over een groep Oezbeken die mensen doden, onder wie een man in een moskee. De Oezbeken maken deel uit van een groep die IS aanhangt, net als Pakistanen, Tadzjieken en mensen uit de Kaukasus. Volgens de autoriteiten is het opvallend hoeveel buitenlandse strijders er plots zijn in Afghanistan. Ook aan de zijde van de Taliban vochten er buitenlanders mee, maar lang niet zoveel als dat er nu zijn.

De IS-leden zijn bruter dan de Taliban en leggen decreten van die voorheen dominante groep naast zich neer. De Taliban onthoofden bijvoorbeeld niet.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dan zijn dus al onze inspanningen om daar beschaving te brengen helemaal voor niets geweest en alle ISAF-militairen zinloos gestorven.

   • Burgermans

    Alleen 3huis kan de toekomst voorspellen maar het lijkt er toch veel op dat als ISAF weggaat de haatbaarden gewoon weer de macht zullen grijpen.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Haatbaarden en poppies, iets anders is daar toch niet?

     (in antwoord op Burgermans)
     • Calhoun84

      Toch maar eens kijken of je met een diplomatieke missie mee kan naar Kaboel.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Zitten daar nog niet genoeg overbetaalde NGO’ers dan?
      Er zijn daklozen in de stad waar ik woon die mijn hulp meer nodig hebben.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Top als je je daarvoor inzet!!! Maar het gaat mij er niet om dat je perse naar Afghanistan moet om er te gaan werken maar met opmerkingen als “Haatbaarden en poppies, iets anders is daar toch niet?” lijkt het er toch op dat je er nooit bent geweest. Wanneer je er nooit bent geweest dan vind ik het weer vreemd om zo’n retorische vraag te gaan stellen terwijl het een prachtig land is (helaas met haar extremiteiten, dat dan weer wel)

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “prachtig land” is net zoals een “lelijk dier” : veel subjectiever kan je niet zijn.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ach, je pakt er weer een woordje uit. Je loopt in ieder geval uit je nek te l*llen als je zegt dat er alleen haatbaarden en poppies te vinden zijn. (ook genoeg marihuana namelijk 😉

      Maar zonder gekheid, Afghanistan is een prachtig land met een zeer gastvrije bevolking en in het noorden en in Kaboel niet half zo islamofascistisch en achtergesteld als velen denken. Dat mag je best subjectief vinden hoor, jouw aanname is ook niet bepaald op feiten gebaseerd.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Kabul’s main products include fresh and dried fruit, nuts, beverages, Afghan rugs, leather and sheep skin products, furniture, antiquereplicas, and domestic clothes.”
      Antieke replica’s lol

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      En wat heeft dat knip/plak werk nu weer voor toegevoegde waarde?

      (in antwoord op Windows 8)
  • Calhoun84

   Daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Zeker in het noorden en in Kaboel hebben we de boel beter achtergelaten dan dat het was onder het taliban regime. In het zuiden ligt dat wel wat anders inderdaad. Ik heb ook niet helemaal helder waar IS momenteel opereert in Afghanistan maar ik vermoed dat dit in de gebieden is waar Kaboel nooit echt wat te vertellen heeft gehad.

   Neemt niet weg dat deze ontwikkeling zorgwekkend is.

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan