De Blue Hole: de dodelijkste plek om te duiken

Je vindt er niet de mooiste koralen, noch de meeste vissen. Maar de Blue Hole in de Golf van Aqaba trekt als een magneet avontuurlijke duikers aan. Voornamelijk vanwege zijn reputatie. Der Spiegel ging er kijken en noteert dat de afgelopen 15 jaar meer dan 130 duikers er het leven verloren. Het strand is er bezaaid met gedenkstenen gewijd aan duikers die niet meer boven zijn gekomen. Russen, Oostenrijkers, Zwitsers, Ieren. De Egyptische duikinstructeur Omar die de ongelukkige duikers naar boven haalde, vond hun lichamen op een diepte van 102 tot 135 meter. Hij vergelijkt wat er gebeurt in de Blue Hole met de waanzin op de Mount Everest. De vele doden wijt hij aan overmoed, onervarenheid en onzorgvuldige Russische duikinstructeurs. De Blue Hole is gemakkelijk te bereiken. Het is ongeveer 10 meter van je strandstoel. Het water is warm, er is geen stroom en het zicht is goed, schrijft Der Spiegel. Aantrekkelijk maar uiterst verraderlijk.

Bron(nen):   Der Spiegel      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Edward_II

    Hie gevaarlijk iets is hoort een functie te zijn van hoe vaak het gedaan wordt ten opzichte van het aantal doden. De afgelopen 15 jaar zijn er meer dan 6.000 duikexpedities geweest in de Blue Hole, met in totaal meer dan 20.000 duiken. Dodenpercentage is dus 7 per 1000.

    Bij grotduiken, bijvoorbeeld, ligt het dodenpercentage op net onder 1 dode per 100 duiken.

  2. catchit64

    Wat moet ik nu opmaken uit dit verhaaltje? Waarom zovele doden? Overmoed van de instructeurs? Blijven ze onder water achter tentakels van enge zeedieren hangen of gaat de zuurstoffles eerder leeg in de Blue Hole? Graag een reactie van de redactie want hier kunnen we niks mee.

Reacties niet toegestaan