Een Afrikaans bosje rozen voor Moederdag (gelukkig krijgt de plukker ook nog 2 cent per roos)

Het bosje rozen waar je moeders weer blij mee gaat maken op Moederdag, komt hoogstwaarschijnlijk uit Afrika. Daar werkten rozenplukkers zich de afgelopen weken een slag in de rondte om aan de enorme vraag te voldoen. Dat meldt de Volkskrant. 85 procent van de rozen, 2,8 miljard stuks, importeert Nederland jaarlijks uit landen als Kenia, Ethiopië en Oeganda. Die rozen worden niet zelden geteeld door Nederlandse boeren, die vanwege de lagere lonen en het betere klimaat zijn uitgeweken naar Afrika. De Nederlanders lopen voorop als het gaat om arbeidsomstandigheden, maar nog altijd verdienen de arbeiders, 7 op de 10 zijn vrouw, te weinig voor een voedzame maaltijd, huisvesting, kleding, scholing en goede gezondheidszorg. Van een roos van 70 cent krijgen de plukkers 2 cent, zo zocht stichting True Price uit. De teler krijgt 8 cent, het transport kost 5 cent, een halve cent gaat naar de veiling, de groothandel verdient 17 cent en de bloemist strijkt meer dan de helft op: 38 cent per roos. Rozenplukkers worden niet alleen flink onderbetaald, ze zijn ook niet altijd goed beschermd tegen de giftige stoffen die bij de teelt gebruikt worden, wat kan leiden tot huiduitslag, benauwdheid of onvruchtbaarheid. Rozen kweken zorgt bovendien voor een enorme milieubelasting, onder meer door het transport. Daarnaast heeft een roos 10 liter water nodig voor de productie. Door de pesticiden raakt het water vervuild en het kost weer energie om het te zuiveren. Toch is het nog altijd een stuk beter voor het milieu om de roos in Afrika te produceren dan in een Nederlandse kas. De rozenteelt levert in Afrika veel werkgelegenheid op, al kunnen de plukkers nauwelijks rondkomen. Ontwikkelingsorganisatie Hivos heeft daarom een 'Eerlijke bloemengids' gemaakt met daarin 1.600 adressen 'met een, voor de consument zichtbaar, aanbod van eerlijk en duurzaam geproduceerde bloemen'.    

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Weet je wat we doen? we gaan dit boycotten en (linksom) verbieden!!
  Dan krijgen die arme afrikanen niet meer maar 2 cent per roos !!
  Maar kunnen ze gewoon weer de hongerdood sterven, want geen roos = geen 2 cent
  Wel net zo eerlijk toch?

 2. Jan Leul

  Een entreekaartje tot het Europese paradijs betekent
  dus zo’n 150.000 (PvdA) rozen plukken.

 3. quikfit

  Misschien kunnen de plukkers bij Ontwikkelingsorganisatie Hivos meer verdienen!?….

 4. bierneus

  Gaan we weer met die Hovos/Novib etc. stemmingmakerij… hoe bepalen we of dat onderbetaald is? Het GDP per persoon in bv. Kenia is ca. $3000. Het gemiddelde of modale inkomen ligt daar onder, en voor ongeschoold werk, nog lager.
  Als een plukker 500 rozen per dag plukt ($10 per dag), verdient hij/zij $2000 per jaar op basis van 200 werkdagen per jaar… Dat is voor Kenia een heel redelijk loon. Niet veel naar onze maatstaven, maar daar meer dan ze verdienen met andere ongeschoolde activiteiten, en dus een manier om het weer iets beter te krijgen dan de vorige generatie..

  • Peter Bakker

   Geloof mij maar dat een rozenplukker veel meer dan 500 rozen per dag plukt.

   (in antwoord op bierneus)
 5. Burgermans

  Typisch Azijnbode om op Moederdag hysterische verhalen te verzinnen over onderdrukte bloemenplukkers.

 6. Ko Herent

  Wat is nou het punt?
  De te weinige betaling? Ja dat doen ze het niet.
  De vervuiling? Zijn ze illegaal bezig? Nee? Nou dan !

  Het water? Ow HIVOS kweekt rozen zonder water? Knap!

Reacties niet toegestaan