Wat blijft er over van Palmyra, de ooit zo rijke oase op de zijderoute?

Palmyra, stad van de palmbomen, is de meest bezochte bezienswaardigheid van Syrië. Tot de oorlog trok de archeologische locatie 150.000 bezoekers per jaar. Nu is de ooit schatrijke woestijnstad in handen gevallen van IS en het lijkt een kwestie van tijd tot de terreurgroep de grootste archeologische schatten van het midden-oosten vernietigt. Palmyra wordt ook wel Tadmur, wonder,  genoemd of de stad van de duizend zuilen. Het was een oase op de zijderoute. De inwoners beschermden reizende handelaren tegen overvallen van bedoeïenen, wat hen grote welvaart opleverde. Rond 30 voor Christus ontdekten de Romeinen de plaats en noemde haar Palmyra. De 'parel van de woestijn' diende als bufferzone tussen de Romeinse provincie Syrië en Mesopotamië. De vele overblijfselen, waaronder een 1,2 kilometer lange rij zuilen, reusachtige tempels en een indrukwekkend theater, laten zien hoe groots en welvarend de stad ooit was. Een van de hoogtepunten is de tempel voor de Babylonische god Baäl, die stamt uit de eerste eeuw. Leidse archeoloog Olivier Nieuwenhuijse. "Die stad is uniek. Omdat ze zo groot is, maar ook omdat de kunst die er te vinden is, afwijkt van die in andere Syrische en Iraakse plaatsen. Palmyra was ten tijde van het Romeinse Rijk een stadsstaatje, een op zichzelf staande cultuur. Als IS flink huishoudt, kan die cultuur bijna helemaal verloren gaan."    

Bron(nen):   Trouw  Wikipedia    

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bladvoormijnmond

  Dat is de schuld van de VS. Cultuurbarbaren van het ergste soort. Vooral hun zin doordrijven met hun fraaie democratie. Inmiddels heel veel doden en vluchtelingen.
  Maar daar heeft de VS geen last van.
  Europa zal dus zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

  • Bart

   Volgens mij is het de schuld van IS, maar wellicht heb ik het mis?

   (in antwoord op bladvoormijnmond)
  • Burgermans

   Niet echt. De burgeroorlog in Syrië en Irak is het rechtstreekse gevolg van de 14 eeuwen oude strijd tussen Shia en Soenni. Moslims zullen zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om de onverdraagzaamheid en het geweld in hun moraliteit uit te bannen, maar dat zal niet snel gebeuren.

   (in antwoord op bladvoormijnmond)
  • Calhoun84

   Wat een ongelofelijke flauwekul. IS terroristen slachten de hele bevolking af en natuurlijk is het de schuld van de VS (en Israël ook neem ik aan?). Ja, de VS heeft het mogelijk gemaakt omdat Obama zo nodig wilde vertrekken omdat meneer een vredespresident wilde zijn maar meer schuld heeft de VS er niet aan.

   (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • bladvoormijnmond

    Wie schiet het leger van Irak aan flarden? Juist de VS. Daarna nemen ze elke keer foute beslissingen dus zijn de belangrijke militairen van Irak overgelopen naar IS.
    Vervolgens wilen ze de zaken even in Syrië regelen. Weer mis. En Frankrijk in Libië.
    Maar je hebt gelijk. Israël lacht zich kapot zolang ze elkaar afslachten. Maar zeur dan niet over de vluchtelingenstroom. Die komen n.m.l. naar Europa en niet naar de VS.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Leuk relaas, maar dat maakt de VS nog steeds amper schuldig aan de gruweldaden van IS. Natuurlijk hebben de Amerikanen fouten gemaakt maar de de explosie in Syrië komt niet door de VS. De uitstroom van westerse jihadisten al helemaal niet

     Met jouw manier van beredeneren zouden de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië ook schuldig zijn aan de holocaust omdat ze na de Eerste Wereldoorlog fout op fout hebben gemaakt. Mooi is dat…. En Israël lacht zich helemaal niet kapot hoor, daar zijn nog steeds dagelijks (moord)aanslagen.

     En als je de replys een beetje volgt dan weer je dat ik een groot voorstander van vluchtelingenopvang. Die vooringenomen afsluiter is een misser 😉

     (in antwoord op bladvoormijnmond)
    • Albert Bakker

     Klepelloze pseudochomsky hiero is permanent verdwaald in een luidende klok

     (in antwoord op bladvoormijnmond)
 2. Jaap Aap

  Ik vrees het ergste. Op basis van wat we recentelijk hebben kunnen zien van die doorgedraaide terroristenclub zal het niet lang duren voor ze hun aandacht richten op deze archeologisch hoogtepunten

  Wat eigenlijk nog triester is, is dat de gevolgen voor de lokale bevolking nog voelbaar zijn, lang nadat IS is gedecimeerd tot een voetnoot in de geschiedenis. Het was tot kort al een belangrijke bron van toeristisch inkomen en werkgelegenheid en had de potentie nog veel belangrijker te worden. Dit wordt de (toekomstige) bevolking van Syrië onherstelbaar ontnomen.

  • Peter Bakker

   Helaas wordt het woord ‘decimeren’ weer verkeerd gebruikt. Dit woord komt van de Romeinen om aan te geven dat één tiende van een leger gestraft werd. Waarschijnlijk bedoel Jaap Aap ‘… nadat IS is gereduceerd tot een voetnoot…’.

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Jaap Aap

    Etymologisch gezien heb je helemaal gelijk en letterlijk ook is dat wat het betekent. Echter, zo ongeveer elk woordenboek (o.m. Van Dale, Koenen) geven als betekenis daarbij ook:
    Uitdunnen; Sterk verminderen in aantal en Ter dood brengen.

    Dus niet zozeer een verkeerd gebruik maar op een andere manier dan de letterlijke die jij aanhangt. Ik bedoelde dus wel degelijk “gedecimeerd” omdat ik verwacht dat veel IS strijders geen lang leven beschoren zijn.

    (in antwoord op Peter Bakker)
 3. Peter Bakker

  Eigenlijk zou, hoe raar het ook klinkt, de VN een stad als Palmyra moeten beschermen voor het nageslacht.

 4. jimdhed67

  oh ja, dan zijn er van die mensen die geven de VS de schuld…dat zijn de enige die de vrije wereld beschermen, en zijn er hier zeker ook een paar die niet kunnen wachten om hun vrouw te sluieren om daarna in optocht naar het plaatselijke museum te trekken om daar die heidense boel eens kort en klein te slaan

 5. Petercas

  Ze komen uit de woestijn en waar ze komen wordt woestijn.

Reacties niet toegestaan