10 dingen die bijna op zijn (bijvoorbeeld wijn en chocola)

Je hoeft je niet direct grote zorgen te maken, maar er zijn enkele producten, grondstoffen en gebieden, die langzaam opraken of verdwijnen. 1. Wijn De vraag naar wijn overstijgt al lange tijd het aanbod. Er moet dus meer wijn geproduceerd worden, anders zitten we straks zonder. 2. Chocola Door ziekten en slechte oogsten gaat het slecht met de cacao-sector. Er dreigt daardoor een cacao-tekort te ontstaan. 3. LSD Er wordt veel minder LSD gemaakt dan vroeger, omdat het tegenwoordig moeilijk is om aan het belangrijke ingrediënt ergotalkaloïde te komen. 4. Witte neushoorns Dankzij stropers zijn er nog maar vijf over en het laatste mannetje is te oud om te paren. 5. Olie We weten allemaal dat er een eind komt aan de olievoorraden. Onderzoekers van Stanford schatten dat ze over 40 jaar op zijn. 6. Drinkwater Over 15 jaar leeft de halve wereldbevolking in gebieden waar onvoldoende water is. 7. Fosfor Fosfor is erg belangrijk, bijvoorbeeld in kunstmest voor de agrarische sector. De fosformineralen zijn echter bijna op. 8. Tropische eilanden De Malediven verdwijnen door klimaatverandering langzaam in zee. Wetenschappers schatten dat ze over honderd jaar onbewoonbaar zijn. 9. Antibiotica Antibiotica worden steeds minder effectief, omdat bacteriën zich aanpassen. 10. Antarctica Elk jaar verliezen we 159 miljard ton ijs op Antarctica.

Bron(nen):   The Independent      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Grietver

  Alleen 4 en 7 zijn echte problemen. De rest is geen probleem of is oplosbaar:

  1. Wijn
  Dat is vraag en aanbod, dus komt goed.

  2. Chocola
  Slechte oogsten en ziektes zijn van alle tijden en altijd tijdelijk, dus komt goed.

  3. LSD
  Het is altijd al moeilijk geweest om aan ergotalkaloïde te komen. Maar een grote producent (William L. Pickard) is gearresteerd en die wist hoe je er in grote hoeveelheden aan kon komen.

  5. Olie
  Men roept al 150 jaar dat het over 20 tot 50 jaar echt op is. Natuurlijk is het eindig, maar dat duurt waarschijnlijk nog eeuwen. De vervangers zijn er al, maar dat is een kwestie van politieke wil.

  6. Drinkwater
  Water is er in absurde overvloed. Er is slechts geld nodig om het schoon te maken. Hier kunnen we met z’n allen wat aan doen.

  8. Tropische eilanden
  Wetenschappers die geen modellen gebruiken, maar echt meten, komen over de afgelopen 118 jaar tot volstrekt andere conclusies: “the majority have enlarged, and there has been a 7.3% increase in net island area over the past century” http://geology.gsapubs.org/content/early/2015/04/27/G36555.1.abstract

  9. Antibiotica
  Dit is inderdaad een probleem, maar er zijn alternatieven

  10. Antarctica
  159 miljard ton klinkt veel, maar het is 0,0005% per jaar. In dat tempo duurt het 2000 *eeuwen* voordat het ijs weg is. Dat zal wel niet gebeuren, want uit de afgelopen 800 jaar blijkt dat het herhaaldelijk wat varieert zoals nu.

  • Vogelbeest

   Eens met al je punten, behalve 7. Door onze waanzinnig effectieve veeteelt is er wereldwijd een koeiepoep-overschot. Het is gewoon een kwestie van logistiek.
   Zoet water is ook alleen logistiek. We laten het wereldwijd met miljarden kubieke meters per seconde wegstromen. Alle rivierwater eindigt in zee. Als je alle water van de Donau, Rijn, Amazone opvangt is er genoeg water om goudvissen te kweken in de Sahara.

   (in antwoord op Grietver)
 2. harrr

  11: Interessante artikelen.

 3. Burgermans

  Als de wijn op is, drink ik wel bier.

Reacties niet toegestaan