IS maakt weg vrij naar Turkse grens

Strijders van Islamitische Staat hebben zondag in het noorden van Syrië rivaliserende opstandelingen terug gedwongen. Daarbij vielen gebieden in handen van IS die vlakbij de Turkse grens liggen, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De terreurbeweging kreeg de stad Soran Azaz en twee nabijgelegen dorpen in handen. Daardoor zou IS zich nu vrij kunnen bewegen richting de grensovergang Bab al-Salam, waarachter de Turkse provincie Kilis ligt.

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Kennelijk zijn er nog een hoop moslims die zich in de islamofascistische ideologie van IS kunnen vinden.

  • quikfit

   Het beste is dat IS €uropa direct aanvalt….misschien dat die prutsers in Brussel dan eens wat meer actie ondernemen dan alleen vergaderen…

   (in antwoord op Burgermans)
   • bladvoormijnmond

    Je bent wel erg voor oorlog. Wat is jouw bijdrage en die van jouw landje Noorwegen?

    (in antwoord op quikfit)
    • Dead Silence

     Gas leveren.

     (in antwoord op bladvoormijnmond)
    • Albert Bakker

     Abu Bakr al Baghdadi heeft het duidelijk genoeg gemaakt waar IS voor staat”

     “Er is geen excuus voor een moslim om niet naar de Islamitische Staat te komen .. aan te sluiten (bij haar strijd) is een plicht van iedere moslim. Wij roepen jullie op om of je bij IS aan te sluiten of de wapens op te nemen (om voor ons te vechten) waar jullie je ook bevinden.”

     “Islam is nooit een religie van vrede geweest. Islam is de religie van de strijd. Niemand moet geloven dat de oorlog die wij voeren de oorlog van de IS is. Het is de oorlog van alle moslims, maar de IS loopt voorop. Het is de oorlog van moslims tegen de ongelovigen.”

     En we zien dus dat moslims en ook bekeerlingen zich bij deze strijd aansluiten en en masse ermee sympathiseren. Ze togen in drommen van de ene haatprediker na de andere, ook hier in Nederland. En ondanks dat linkse kerkgangers misschien denken dat ze ook een soort geloof hebben en het allemaal wel mee zal vallen als ze maar diep genoeg bukken met extra vaseline, is de oorlog hen al verklaard waarin witte vlaggen niet langer levens sparen.

     (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Dead Silence

    Brussel heeft socialistisch gedachtengoed. Die kapituleren instantaan en heulen direct met de vijand.

    (in antwoord op quikfit)
 2. AT

  En je zult zien hoe Europa straks Turkije smeekt om hardhandig op te treden, dan is Turkije ineens onze grootste vriend. Zou me niets verbazen als Turkije met de dreiging van IS een mooie troef in handen heeft om Europa onder druk te zetten, want wat mogen we dankbaar zijn dat Turkije een stabiel land is.

  • Albert Bakker

   Dat moet Turkije vooral doen. Als Turkije onder druk moet worden gezet om IS buiten haar poorten te houden, dan is het voor iedereen duidelijk hoe het er met Turkije voor staat en dat het dus beslist niet bij Europa hoort.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Turkije bombardeert IS al als ze dicht bij de grens komen dus wij hoeven ze niet onder druk te zetten.

    Wij mogen blij zijn dat Turkije een buffer vormt tegen de fundamentalisten. Terwijl we er altijd als de kippen bij zijn om Turkije op elke denkbare manier zwart te maken.

    (in antwoord op Albert Bakker)
    • Albert Bakker

     Je lult jezelf tegen.

     Heb je dat eigenlijk zelf wel in de gaten vraag ik me af?

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Nee, maar verlicht mij.

      (in antwoord op Albert Bakker)
     • Albert Bakker

      We zullen gaan zien hoe Europa Turkije gaat smeken om tegen IS op te treden zeg je eerst.

      Okay, tenzij de zekeringen in je controlekamer zijn doorgeslagen, smeek je dus niet iemand om te doen waarvan je weet dat hij het uit zichzelf al van plan was omdat het in zijn eigen belang is.

      Daarna zeg je dat Europa niet eens hoeft vragen, laat staan smeken, om Turkije aan te zetten zich IS van het lijf te houden.

      Het is voor Turkije van een groter en meer imminent belang dan voor de rest van Europa om IS buiten de eigen deur te houden want islam en IS mengt als twee glazen water.

      Wij hebben in de rest van Europa ook een deel van de bevolking die IS omarmt, een groot deel van de moslims doet dat, maar het gevaar is minder immanent dat IS zich verspreidt, buiten groepjes en eenlingen die geïnspireerd worden om ongelovigen dood te maken. In Turkije is er de potentie voor de IS om daar vaste voet aan de grond krijgen en een endemische politieke entiteit te worden.

      Turkije zal dus eerder Europa en vooral bondgenoot VS gaan smeken om te assisteren als de dreiging hen boven het hoofd gaat groeien. En dan hebben we een gemeenschappelijk belang. Voorlopig speelt Turkije een dubbelrol en steunt het IS in Syrië en Irak.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Ach zo, het was een respons op jouw opmerking om aan te geven dat Turkije wel IS aanvalt wanneer het hen goeddunkt, niet wanneer wij het willen…

      IS is al lang een politieke macht. Een paar dagen geleden had David Patreaus het al over ‘politieke onderhandelingen’ om IS in te dammen (let wel ‘indammen’, niet uitroeien). Als iemand met zijn kennis dat zegt betekend dit dat er wel degelijk te praten valt met machthebbers rond IS. Het zou heel goed kunnen dat IS niet zozeer voeten aan de grond krijgt in Turkije, maar dat er binnen Turkije wel een soort ‘gedoogbeleid’ voor het kalifaat gehanteerd gaat worden. Hetzelfde geldt overigens voor Iran en Saudi Arabië.

      Dat betekend dus dat een vage grens van het kalifaat ineens naast Europa ligt en er voor Europa wel veel gemoeid is om te onderhandelen met Turkije om te zorgen dat de situatie onder controle blijft. En daar heeft Turkije gewoonweg een mooie troef in handen.

      Turkije steunt IS in zoverre dat het mogelijk maakt om op Turks grondgebied te vechten tegen de Koerden. IS maakt gebruik van het feit dat Turkije weinig controle heeft over die regio. Turkije zelf is veel te solide voor de chaos die IS nodig heeft om op te rukken. In de geopolitieke context is dit overigens niets vreemds natuurlijk; Europa en de VS zijn constant bezig met het spelen van een dubbelrol.

      (in antwoord op Albert Bakker)
   • PietIslamietWieKentHemNiet

    Precies, want om bij Europa te horen moet je mensen verdrinken

    (in antwoord op Albert Bakker)
    • Albert Bakker

     Als ik jou was zou ik gauw vluchten uit dit verschrikkelijk oord. Alles is beter dan hier. Gelukkig zijn de uitgangen open. Dag Piet veel geluk ermee.

     (in antwoord op PietIslamietWieKentHemNiet)
     • PietIslamietWieKentHemNiet

      Kijk, dat zijn de argumenten! Als je het hier niet blieft, dan rot je maar op ! Kunnen we de Televaag, De NRC, nieuws over alles Europa, de universiteiten, idd. alles, allemaal opzeggen. kritiek mag niet, nadenken mag niet, de verlichting mag niet, een continent van ja-knikkers. Oh wacht, u is Saoedi-Arabië liefhebber. Alles klar!

      (in antwoord op Albert Bakker)
     • Albert Bakker

      Jij dacht dat je verlicht was of iets dergelijks? Hahaha.. man dat is grappig.

      (in antwoord op PietIslamietWieKentHemNiet)
     • PietIslamietWieKentHemNiet

      Prachtige come-back!! Well done!! Zucht

      (in antwoord op Albert Bakker)

Reacties niet toegestaan