De voormalige bestuursvoorzitter Jan Cooijmans van de Groningse Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft ruim 370.000 euro wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws.
Cooijmans stapte in 2011 zelf op bij het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Delfzijl en Winschoten. Een jaar later werd bekend dat hij toch aanspraak kon maken op een riante wachtgeldregeling. Hij zei toen dat hij niet veel wachtgeld nodig zou hebben, omdat hij genoeg verdiende met nieuw werk. Maar dat was niet zo. In augustus vorig jaar liep de regeling af. Toen had hij alles bij elkaar 370.419 euro aan wachtgeld opgestreken.
Het Groningse ziekenhuis kreeg in 2011 nog een half miljoen boete vanwege het indienen van onjuiste zorgdeclaraties. In 2012 zijn bij een grote sanering 75 banen verloren gegaan. De zorggroep wordt momenteel overgenomen door het UMC Groningen.
Bron(nen): RTL Nieuws
Ach het is toch maar belastinggeld…en de politici hebben boter op hun hoofd…want die doen het zelfde…
Dus je licht de boel op aantoonbaar op (boete ) en dan krijg je wachtgeld bij vrijwillig ontslag?
Voor dat geld had je 18 “Handen aan het bed” kunnen aannemen.
Maar ja, belastinggeld is gratis, het MOET op, en áls het op is verhoog je de belasting.
Wat kost de maandelijkse premie ziektekostenverzekering ook al weer? En klopt het dat er plannen zijn om het om het eigen risico nóg meer te verhogen?
120.000 euro per jaar is niet overdreven veel voor een bestuursvoorzitter van een ziekenhuis. De wachtgeldregeling maakt dat een bestuursvoorzitter makkelijker kan opstappen als daar aanleiding toe is en niet omwille van z’n inkomen aan z’n stoel blijft vastplakken. Een ontslagprocedure en de daaruit voortvloeiende kosten zouden waarschijnlijk duurder uitpakken, nog los van al het gedoe er omheen.
Zo kun je alles goed praten maar dit deugt niet.
We weten natuurlijk niet waarom Cooijmans opstapte maar laten we even speculeren dat er druk op hem is uitgevoerd vanwege ????? Meestal is dat vanwege onvoldoende functioneren of niet overweg kunnen met andere bestuurders.
In dat laatste geval kun je de regeling aanhouding die een rechter zou opleggen. In geval van slecht/niet functioneren moet het mogelijk zijn zo iemand weg te krijgen met een lagere ontslagvergoeding.
Het gaat hier niet om politici die afhankelijk zijn van de grillen van de kiezers en een baan/carrière opgeven voor een rol in openbaar bestuur. Het gaat om goed betaalde professionals die niet anders behandeld mogen worden dan de rest, gewoon in loondienst.
Er is in onze huidige samenleving gen ruimte voor “riante” wachtregelingen. Gewoon dezelfde rechten en plichten voor iedereen in gelijke omstandigheden.
(in antwoord op Wihmstra)