Schiphol gaat passagiers anders controleren

Schiphol gaat passagiers vanaf woensdag anders controleren. De vele tientallen controlepunten aan de gates hebben plaatsgemaakt voor vijf grote centrale plekken waar passagiers door de beveiliging moeten.

De controle van personen en handbagage verloopt volgens de luchthaven nu prettiger en sneller. De security check voor gewone reizigers duurt maximaal tien minuten. Reizigers in de business class zijn hooguit vijf minuten kwijt. Eenmaal in de taxfreezone kunnen passagiers op hun gemak winkelen en van de horeca gebruikmaken, zonder dat ze bij de gate opnieuw in de rij moeten staan voor een controle.

Voor de centrale beveiliging vond een ingrijpende verbouwing plaats, die 400 miljoen euro kostte. Zo is in twee vertrekhallen een nieuwe verdieping gebouwd. In de nacht van dinsdag op woensdag struint een team van 150 mensen het douanegebied af, om te checken of er nog iets is achtergebleven. Om 05.00 uur verrichten Schiphol-topman Jos Nijhuis, operationeel directeur René de Groot van KLM en terrorismebestrijder Dick Schoof de openingshandeling.