Waarom het midden in de stad 8 graden warmer is dan op het platteland

Bij een hitte-eiland denk je waarschijnlijk aan Ibiza of Mallorca en niet aan een balkon driehoog achter in Den Haag. Toch is dat precies de plaats waar je een hitte-eiland kunt vinden. Het zijn namelijk plekken in de stad waar het gemiddeld acht graden warmer wordt dan op het platteland. Oorzaken zijn dichte bebouwing en weinig groen. In bijna alle Nederlandse steden komen hitte-eilanden voor. Zelfs in sommige dorpjes. Wanneer er veel zon en weinig wind is kunnen grote temperatuurverschillen ontstaan. 's Nachts zijn de verschillen het grootst. ''Huizen en gebouwen warmen op gedurende de dag en houden de warmte vast in de straten door middel van straling”, vertelt onderzoeker Natalie Theeuwes tegen nrc.next. Ze promoveert dit jaar aan de Universiteit van Wageningen op de oorzaak van het fenomeen.

Ze concludeert dat het effect van hitte-eilanden het kleinst is bij hoge gebouwen en smalle straatjes. ''Dat komt door alle schaduw. In de winter is het precies andersom. Dan houden die smalle straatjes juist hitte vast.”

Maar is die lokale warmte dan een probleem? Een beetje. Kwetsbare groepen zoals ouderen, zieken en kleine kinderen kunnen ernstige gezondheidsproblemen oplopen door hitte en zelfs aan de gevolgen van hittestress overlijden. Daarnaast worden werknemers minder productief in de warmte. Bovendien wordt het steeds warmer in Nederland dus in de toekomst zal het probleem urgenter worden. Steden moeten daarom afkoelen en dat kan vrij eenvoudig door meer groen. Bomen geven schaduw en verdampen water. Per 10 procent meer groen daalt de temperatuur met ongeveer 0,6 graden.

Bron(nen):   nrc.next