Hoeveel fooi geef je in het buitenland?

In Nederland is 5 tot 10 procent fooi voor het bedienend personeel normaal. Maar met de vakantie voor de deur is het ook goed om te weten wat de gewoonte is in de rest van de wereld.

Amerika
In de Verenigde Staten is het personeel afhankelijk van fooien. In restaurants is 15 tot 20 procent dan ook minimaal. Aan hotelpersoneel geef je een paar dollar. Maar niet alleen in de horeca rekenen ze op een extraatje. Ook loodgieters, kappers en taxichauffeurs verwachten een dergelijk percentage. In Canada wordt op minder fooi gerekend. 10 tot 15 procent is voldoende. In Zuid-Amerika varieert het van 5 procent in Peru tot 15 in Colombia.

Midden-Oosten en Afrika
In veel landen in het Midden-Oosten staat bedieningsgeld op de rekening en is een afronding van het bedrag genoeg. Maar in Egypte en Turkije rekent men wel op een fooi. Hetzelfde geldt voor veel Afrikaanse landen: 10 procent bovenop de rekening in het restaurant is gebruikelijk.

Noord-Europa
In Duitsland en België krijgt het horeca-personeel ongeveer even veel tip als in Nederland: 5 tot 10 procent van de rekening. In Scandinavië en Groot-Brittannië is tipgeld ongebruikelijk.

Zuid-Europa
In Spanje is 5 procent meer dan genoeg. De Fransen verwachten zo rond de 10 procent. In Italië staat bedieningsgeld vaak al op de rekening. Afronden naar boven is voldoende. De Portugezen rekenen van alle West-Europese landen op de meeste fooi: 10 tot 15 procent. Dit is ook gebruikelijk in Oost-Europese landen.

Azië
In landen als China, Zuid-Korea en Japan is het geven van een fooi ongepast. Zeker in Japan wordt het opgevat als een belediging. In armere landen met veel toeristen, zoals Thailand en Vietnam, is een fooi gebruikelijker. Een of twee euro voor de taxichauffeur en het kamermeisje is normaal.

Bron(nen):   Nederlands Dagblad