Egyptische miljardair wil eiland kopen om vluchtelingen te herbergen

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris heeft via Twitter aangekondigd dat hij een eiland voor de kust van Italië of Griekenland wil kopen om honderdduizenden vluchtelingen op te vangen. ‘Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land’, zo tweette hij. Het belangrijkste doel van het project is dat de vluchtelingen als 'mens' behandeld worden en niet als 'beesten'.
'Natuurlijk is dit haalbaar!', verklaarde hij aan het Franse persbureau AFP. 'Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen'. Op de tv bevestigde Sawiris zijn plannen. Hij zei dat hij contact zal opnemen met de Italiaanse en Griekse regering om zijn plan verder vorm te geven. Sawiris schat dat het eiland tussen de 10 en 100 miljoen dollar gaat kosten, maar benadrukt dat de belangrijkste investering de infrastructuur betreft.  Eerst zal er gezorgd worden voor tijdelijke verblijven. Daarna kunnen de vluchtelingen aan het werk om woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen te bouwen. Als de situatie in hun eigen land verbetert, kunnen ze terugkeren. Maar wie wil blijven, is welkom. tweet sawaris

Bron(nen):   De Standaard      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Steun deze man!

  Dit past ook uitstekend bij mijn eigen oplossing: sluit overeenkomsten met bv. Oekraïne en Algerije om daar de vluchtelingen (in hun grote lege land) op te vangen. Veel goedkoper dan in het te dure West-Europa en een prima manier om de vluchteling van de uitkeringstrekker te onderscheiden. Uiteraard kost ook dat geld, maar de maatschappelijke ontwrichting die nu op ons af komt zal veel duurder zijn.

  • Jaap Aap

   De vluchteling van de uittrekkingstrekker te onderscheiden is heel eenvoudig. Er zitten onder de recente stroom migranten geen uitkeringstrekkers. Ze kennen het principe niet uit hun eigen land omdat ze daar zo’n sociaal vangnet niet hebben. En de meesten hadden een goed bestaan in hun eigen land anders konden ze de kosten voor hun vlucht niet ophoesten. Ze hadden een goede baan of eigen bedrijf. Het zijn de arme sloebers die afhankelijk zijn van opvang in buurlanden en geen mogelijkheid hebben hierheen te komen.

   (in antwoord op Apekool)
 2. Ko Herent

  Prima plan!

 3. Floris Vrijdag

  hoe groot is dat eiland? er zijn er 50 miljoen in aantocht! als haringen in een ton op Texel?

  • Ko Herent

   Dat is te koud voor ze.

   (in antwoord op Floris Vrijdag)
   • Floris Vrijdag

    hij wil een eiland voor de kust van Italië of Griekenland kopen… is het daar net zo koud als op Texel? En als je er toch 50 miljoen op Texel propt kunnen ze het dan nog koud hebben zo lekker warm tegen elkaar?

    (in antwoord op Ko Herent)
 4. Grietver

  Syrie en Egypte liggen veel dichter bij elkaar dan Syrie en Griekenland of Italie. Waarom koopt de man voor dat geld geen stuk Sinai woestijn? Dat is voor hem en de vluchtelingen dichter bij huis en er is meer culturele verbondenheid tussen de vluchtelingen en de regionale bevolking. Het is eigenlijk best merkwaardig wat de man voorstelt.

  Wij zijn toch een beetje het sukkeltje van de wereld geworden die geen nee kan zeggen en waar de rest dankbaar van profiteert. We kunnen zelfs zo slecht nee zeggen, dat we het al genereus vinden als een Egyptenaar weigert ze op te vangen, maar wel bereid is voor opvang bij ons te betalen.

Reacties niet toegestaan