Jom Kippoer in Brooklyn: Erbarmelijke dood voor 50.000 kippen

Zo'n beetje elke religie heeft speciale heilige dagen die gepaard gaan met ernstig dierenleed. Vandaag is het Jom Kippoer, de Joodse Grote Verzoendag. Met name ultra-orthodoxe joden zwaaien driemaal een levende kip boven hun hoofd om zo hun zonden van het afgelopen jaar op het dier over te dragen. Daarna wordt de kip onverdoofd geslacht en aan de armen gegeven of komt hij bij het vuilnis terecht. Het ritueel heet kaparot. Terwijl de kippen worden rondgeslingerd wordt er gebeden: 'Dit is voor mij inwisselbaar, dit is mijn plaatsvervanger, dit is mijn verzoening – deze kip (voor een vrouw), of haan (voor een man), zal de dood ingaan en ik zal een lang en goed leven ingaan, in vrede'. Voordat kaparot begint, hebben de kippen al dagen in transportkisten of kleine kooien gezeten. In Brooklyn in New York zijn voor vandaag naar schatting 50.000 kippen besteld. Vanwege kaparot zijn de kippen veel duurder dan normaal. Een geaccepteerd alternatief is het rondzwaaien met een zak geld. Maar hoe orthodoxer het geloof wordt beleden, hoe minder het alternatief wordt gebruikt. De initiatieven om het ritueel in  New York aan banden te leggen stuitten op de grote politieke invloed die de ultra-orthodxen hebben en op het principe van godsdienstvrijheid. Vorig jaar heeft het Israëlische Ministerie van Landbouw wel nieuwe regels kunnen instellen voor de kaparot in Israël. Kippen dienen daar in een erkend slachthuis te worden geslacht en de verkoop van kippen duurt nog maar één dag. Vele ultra-orthodoxe joden spraken van een schending van vrijheid van religie.

Bron(nen):   PiepVandaag      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Boven Jan

  Een kip boven je hoofd slingeren, je lacht je toch kapot om die religies!? Het zijn net de Heemschut en Stolpdagen. Hoe laat begint het kuikenzuigen?

  • Stomme Prutser

   Het schijnt dat het kipslingeren een vrij recente innovatie is, dat is doorgevoerd omdat veel oudere Joden rugklachten opliepen met het periodiek slingeren van de traditionele zondebok boven hun keppeltje.

   (in antwoord op Boven Jan)
   • Apekool

    Ha ha, dank je voor deze bijdrage 😉

    zondebok zn. ‘iemand die ten onrechte de schuld krijgt’.
    Samenstelling van → zonde en → bok.

    Het woord gaat terug op het in het Oude Testament (Leviticus 16)
    beschreven ritueel op Grote Verzoendag, waarbij een bok symbolisch met
    de zonden van het volk werd beladen en de woestijn ingejaagd.

    (in antwoord op Stomme Prutser)
   • Boven Jan

    ‘Innovatief’ is het goede woord ja!

    Naast de plofkip hebben we dus nu de slingerkip.

    (in antwoord op Stomme Prutser)
    • Stomme Prutser

     Oh man, die plofkip is van een andere religie. Ik kan hem er gemakkelijk in schuiven maar ik tik hem in het kader van de sportiviteit even terug.

     (in antwoord op Boven Jan)
 2. Blargh

  En dan hebben we het niet eens over het kindjespiemolzuigen.
  Bloed en voorhuiden, maar religie is vrede heur …
  Waarom staan we die achterlijkheden in fuck’s name toe?

 3. Burgermans

  Wat een ophef om een paar kippen.

  • Stomme Prutser

   Me dunkt dat het meer gaat om de religieuze idioterie. Als je driemaal een kip boven je hoofd zwaait om jouw verzamelde kattekwaad in het langzaam misselijk worden gevogelte te toveren dan ben je toch niet langer geschikt om door iemand óóit nog ergens, ongeacht waarover serieus te worden genomen. Kom op zeg.

   (in antwoord op Burgermans)
  • Blargh

   Relioten blijven het

   (in antwoord op Burgermans)
 4. Jaap Aap

  Het valt me op dat er bij dit artikel veel minder heftig wordt gereageerd dan wanneer het gaat over de slachtgewoontes rond religieuze hoogtij dagen van moslims.

  Bij dergelijke artikelen wordt werkelijk alles uit de kast getrokken maar nu het om joden gaat wordt er wat lacherig gereageerd. Voor mij is het leven veel eenvoudiger. Ik maak geen onderscheid en vind beide bezopen.

  • Blargh

   Hoezo “wat lacherig”?
   het verschil is dat, in tegenstelling tot de pedofeet aanbidders, de joden het niet verderzetten op mensen

   (in antwoord op Jaap Aap)
  • Mizuki

   Misschien moet je volgende link ff bekijken en dan nog eens nagaan of je nog steeds geen onderscheid zou moeten maken…
   Het is geen fijne link, sorry, maar wel de waarheid. http://www.youtube.com/watch?v=v1e8kpOs5i0

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Mizuki

    Ik ben tegen alle vormen van onverdoofd slachten anno 2015 by the way.

    (in antwoord op Mizuki)
  • Stomme Prutser

   Laat het maar niet horen aan je kameraden dat je halal slachten bezopen vind. Dat is pure islamofobie.

   (in antwoord op Jaap Aap)
 5. Likoed Nederland

  Wat een onkunde: kippen worden ook in Nederland niet verdoofd geslacht. Er is zelfs vastgesteld dat de kosjere slacht diervriendelijker is dan de gebruikelijke methode van kippenslacht in Nederland. We wachten nog erop de Partij voor de Dieren gaat eisen dat kippen kosjer geslacht gaan worden.

  • Jaap Aap

   Ach, de verdediger van het onverdedigbare steekt ook de kop weer op. Welkom 🙁

   Ik was ook heel lang de mening toegedaan dat onverdoofd slachten, mits juist gedaan, “diervriendelijk” zou zijn dan slachten na verdoving. Echter dat is inmiddels een sprookje dat wetenschappelijk volledig onderuit is gehaald.

   Vergelijk de slacht van een correct verdoofd dier of die met een pen in de schedel wordt gedood met koosjer of halal slachten en de keus is duidelijk.

   De enige die onverdoofd nog verdedigen zijn religieuze clubs ofwel belanghebbenden. Zoals bijvoorbeeld Pinchas Kornfeld, voorzitter van de commissie ritueel slachten bij het Centraal Israëlitisch Consistorium die zegt: “onverdoofd slachten is niet slecht voor de dieren, integendeel, het heeft veel voordelen”.

   Maar de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) is duidelijk: “Slachten zonder voorafgaande verdoving is onaanvaardbaar onder alle omstandigheden”. En uit een rapport van Wageningen Universiteit blijkt bovendien dat bij het koosjer slachten van runderen gemiddeld niet één maar 3,2 sneden nodig zijn, bij halal slachten 5,2. En dat terwijl de justificatie voor het argument van Kornfeld e.a. is dat bij een grote dwarse keelsnede een aantal vitale weefsel worden doorgesneden waardoor pijnloosheid onmiddelijk in zou treden. Maar wat zegt de Britse Farm Animal Welfare Council (FAWC): “we zijn ervan overtuigd dat zo’n grote verwonding aanzienlijke pijn en stress zal veroorzaken in de periode voor de ongevoeligheid intreedt”.

   Doe wat onderzoek maar vergeet je vooringenomen keppeltje niet eerst af te zetten en het bewijs TEGEN onverdoofd slachten is overweldigend.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
 6. Dierenvriend

  Wat erg voor die arme dieren, als mensen geen vlees zoude eten dan was dit leed nooit nodig geweest, namelijk vegetarisch zijn, doe een ander niets aan, wat jezelf ook niet zou willen ondergaan.

Reacties niet toegestaan