'Kabinet moet meer doen voor asielkinderen'

Samenleving
door anp
vrijdag, 20 november 2015 om 2:59
kabinet moet meer doen voor asielkinderen1447985343
Asielzoekerskinderen zijn de dupe van het asielbeleid. Daarom moet het kabinet per direct de belangen van kinderen vooropstellen in het asielbeleid. Ruim 150 organisaties roepen premier Mark Rutte in een open brief op in actie te komen. ,,Asielkinderen hebben dezelfde rechten als Nederlandse kinderen. Nu moeten asielzoekerskinderen vaak verhuizen, hebben onvoldoende onderwijs en gezondheidszorg'', staat in de brief.
,,Soms moeten de kinderen vier keer in een maand verhuizen. Daarom kunnen ze geen vriendschappen opbouwen. Dat is extra ingrijpend voor een kind dat in een vreemd land komt en veel te verwerken heeft. Onderzoek laat zien dat ze hier de rest van hun leven last van kunnen hebben.''
In de oproep wordt gepleit voor kindvriendelijke en kleinschalige opvang, waar de kinderen en hun ouders de juiste zorg krijgen. Zo moet er onder meer psychosomatische hulp zijn voor kinderen met trauma's. Op dit moment wonen in Nederland ongeveer 10.000 kinderen uit Syrië, Eritrea, Irak of Afghanistan. Een deel van die kinderen woont in nood- en crisisopvang.
De oproep wordt gedaan door onder meer de Algemene Onderwijsbond, Unicef, VluchtelingenWerk Nederland , Oxfam Novib en het Rode Kruis.