‘Frans Front National wint geen regio’

Het Franse Front National (FN) lijkt in de tweede ronde van de regioverkiezingen zondag in geen enkele regio te hebben gewonnen. Opiniepeilers stellen kort na sluiting van de stembussen in hun prognoses dat het front er niet in slaagt in een regio te winnen, ook niet in de drie waar de overwinning voor het FN in de eerste ronde afgelopen week erg groot was.

De meeste regio's gaan naar de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy en als tweede komen de socialisten uit de bus.

Een week geleden was het FN de grote winnaar en kreeg over het hele land gezien de meeste stemmen. Nu lijkt het front weg te zakken naar een derde plaats, vooral door tactische samenwerking tussen kandidaten van links en die van de centrumrechtse Sarkozy en een opvallend hoge opkomst.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  En zo spannen links en rechts samen om krampachtig de macht te behouden, wat hier dagelijks bij ons kabinet ook te aanschouwen is, gelukkig zijn het hier de nadagen.

  • Jaap Aap

   Moeilijk he, democratie?

   Of dacht jij dat “rechts” niet samenspant? Wat dacht je van de combinatie tussen PVV en FN in het Europese Parlement. Toen Wilder nota bene TEGEN een voorstel stemde om een einde te maken aan de maandelijkse geld en tijdverslindende verhuizing naar Straatsburg?

   Die man verkoop zijn ziel en zaligheid toch (ook) tegen al zijn beloften en principes in.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 2. Boven Jan

  Toch gek want volgens extreem rechts vinden zij wat 80% van de bevolking vindt. Dan zou een Front Nationaal natuurlijk forse zeges moeten behalen.

 3. Jaap Aap

  Ach, wat een verassing. Precies wat ik een week geleden al voorspelde. Helaas hangen hier nogal wat politieke naïevelingen rond die zich keer op keer gek laten maken door niets-zegende peilingen omdat deze overeen komen met hun natte wensdromen.

  Het is niet alleen het resultaat van het terugtrekken van min of meer kansloze kandidaten. Er zijn ook veel kiezers die de FN alleen hun proteststem hebben gegund in de eerste ronde maar nooit de intentie hadden dit in de tweede ronde te herhalen. En veel mensen zijn gaan stemmen die in de eerste rond thuis bleven. Helaas voor de FN hadden die geen reservoir thuisblijvers waarop zij konden hopen in de tweede ronde en de andere partijen wel.

 4. Bart

  Tja zo kun je het nieuws framen. Aan de andere kant heeft het FN nog nooit zoveel stemmen behaald als gisteren en zijn er nog nooit zo veel vertegenwoordigers van deze partij geweest op regionaal niveau. De kop had dus ook kunnen zijn: ‘Recordwinst voor Front National’

 5. Hector

  Kameraad Stalin zei ooit: “Het is niet belangrijk wat de mensen stemmen; belangrijk is wie de stemmen telt”.

Reacties niet toegestaan