Waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen

Depressies komen bij vrouwen ongeveer 2 keer zo vaak voor als bij mannen. De vraag is waarom dat zo is. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat inkomensverschillen hier een belangrijke rol in spelen. En dan gaat het vooral over het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen die eenzelfde functie vervullen. Als vrouwen iets meer betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s, is er geen verschil in de mate van voorkomen van depressies. Als vrouwen minder betaald krijgen dan mannen in eenzelfde functie krijgen ze 2,5 keer zo vaak een depressie. Vrouwen die minder verdienen dan hun mannelijke collega's hebben ook significant vaker een gegeneraliseerde angststoornis (die onder meer gekenmerkt wordt door chronische angst en veel piekeren) dan mannen. Deze resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek onder 22.581 volwassenen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. Verondersteld wordt dat de inkomensongelijkheid zowel economische als psychosociale gevolgen heeft. De ongelijkheid kan leiden tot minderwaardigheidsgevoelens bij vrouwen. En dit verhoogt dan weer de gevoeligheid voor depressies en angststoornissen. De laatste tijd wordt veel aandacht besteed aan biologische factoren die een rol spelen bij psychiatrische aandoeningen. Deze studie laat zien dat sociale factoren minstens even belangrijk zijn. En daar waar veel biologische verschillen tussen mannen en vrouwen niet veranderd kunnen worden, is dat met inkomensongelijkheid wel het geval. Door het salaris van mannen en vrouwen in vergelijkbare functies gelijk te trekken, kan veel leed voorkomen worden. Bovendien kan er zo ook nog eens bezuinigd worden op zorgkosten en kosten die het gevolg zijn van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Science & Medicine.

Bron(nen):   PsyBlog      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Het gaat dus gewoon om het geld bij de dames..
  Ergo: dit is geen nieuws
  😉

 2. Oh_Oh_SarCastro

  Alleen nu nog een onderzoek naar de reden waarom vrouwen minder geld krijgen voor hun werk dan mannen.

 3. Ton Maps

  1. Als vrouwen zich ondergewaardeerd voelen, hebben ze dat vooral te danken aan feministische leugens, zoals de loonkloof-leugen [1].
  Mannen zijn/voelen zich verantwoordelijk voor het kostwinnerschap en kiezen vaker beroepen waarin slechtere arbeidsvoorwaarden gecompenseerd worden met een hoger salaris [2]. Als vrouwen meer willen verdienen moeten ze dezelfde rotbanen als mannen kiezen. (Vrouwen geven meer geld uit dan mannen, maar dat horen we nooit in onze feministische media.)
  2. Het is zeer de vraag of vrouwen vaker depressief zijn. Depressie uit zich bij mannen en vrouwen verschillend en de meetinstrumenten zijn vooral gebaseerd op hoe het zich bij vrouwen uit.
  Mannen – het eenzame wegwerpgeslacht – plegen (aanmerkelijk) vaker zelfmoord.

  [1] Als je mannen meer moet betalen voor hetzelfde werk, wie neemt er dan nog mannen in dienst?
  http://www.huffingtonpost.com/christina-hoff-sommers/wage-gap_b_2073804.html
  http://www.consad.com/content/reports/Gender%20Wage%20Gap%20Final%20Report.pdf
  http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/2007report_on_equal_pay_for_pub_-final_en.pdf
  [2] http://warrenfarrell.net/Summary/

 4. Burgermans

  Vrouwen zijn gewoon gevoeliger en emotioneler dan mannen, dat weten we al eeuwen en daar hebben we echt geen foponderzoek voor nodig.

 5. dikke harry

  tja de sucide onder mannen is groter maar vrouwen zijn vaker deprie dus .

Reacties niet toegestaan