‘Hennepkwekers stelen 200 miljoen aan stroom’

Hennepkwekers hebben vorig jaar naar schatting voor bijna 200 miljoen euro aan kilowattuur stroom afgetapt. Dat is ongeveer 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit, vergelijkbaar met wat alle huishoudens in een stad als Den Haag jaarlijks verbruiken. Uiteindelijk is maar ruim 7 procent (139 miljoen kilowattuur) van de gestolen energie opgespoord en alsnog afgerekend. In 2014 was dat 147 miljoen kilowattuur.

De cijfers heeft Netbeheer Nederland bij alle regionale energienetbeheerders verzameld. De 139 miljoen kilowattuur aan gestolen energie werd afgetapt bij in totaal 4500 hennepkwekerijen.

Ieder huishouden betaalt per jaar 3 euro mee aan deze vorm van energiediefstal, aldus Netbeheer. De organisatie stelt dat de stroom steeds meer wordt afgetapt in woongebieden, al verdwijnen de kwekerijen nog niet uit het buitengebied. ,,We komen ze tegen bij alle woningentypen: van rijtjeshuizen tot flats en van villa’s tot industrieterreinen”, zegt Peter Jans‐Rat, voorzitter van het Platform Energiediefstal van de gezamenlijke netbeheerders.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    hoeveel betaalt elk huishouden teveel aan de maatschappijen door het niet doorrekenen korting?

  2. CNhenk

    Legaliseren. BTW en heffingen dekken de kosten voor zorg en vluchtelingen. Zie USA.

Reacties niet toegestaan