8000 incidenten bij asielzoekerscentra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in 2015 ruim 1300 meldingen geregistreerd van fysieke agressie op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoppen en slaan, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Het COA telde in totaal zo'n 8000 incidenten rond azc's. In de meeste gevallen (5072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken.

Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen.

In 55 gevallen ging het om zedenzaken. Die zouden vooral spelen tussen bewoners van opvanglocaties. ,,Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA­-opvanglocatie in die plaats.''