Met deze trucjes win je online makkelijker van reaguurders

Wetenschappers van de Cornell universiteit hebben na twee jaar onderzoek ontdekt welke trucjes je het beste kunt toepassen om het van andere reaguurders te winnen op forums, evenals in debatten. Daarvoor analyseerden de onderzoekers posts op de forum site ChangeMyView, waarop gebruikers anderen uitdagen om te reageren op hun stelling. Wanneer de stellingnemer overtuigd wordt en zijn of haar mening aanpast, krijgt degene die dat voor elkaar heeft gekregen een beloning.

Maar hóe krijg je dat het beste voor elkaar? Volgens de onderzoekers bleek alleen al dat degene die het eerste op de post reageert, de meeste kans maakte om de stellingnemer te overtuigen. Ten tweede bleek dat het gebruik van ‘zachte’ woorden met ‘ronde’ klanken iemand kalmer over doet komen dan het gebruik van ‘harde’, ‘scherpe’ woorden. Met harde woorden jaag je de ander wellicht op de kast, wat niet helpt.

Verder kwam naar voren dat het een goed idee is om geen korte antwoorden te geven. Het is ook verstandig om je in te dekken en niet te stellig over te komen. Door bijvoorbeeld te schrijven ‘het is mogelijk dat…’ matig je de toon. Ook al kan het onzeker overkomen, door de gematigde toon blijk je de ander makkelijker te kunnen overtuigen.

De trucjes:

Wees er snel bij: In het algemeen heeft degene die al eerste reageert de meeste kans om de mening van stellingnemer te beïnvloeden

Pas de terminologie aan: Gebruik andere woorden dan de stellingnemer. Zegt die bijvoorbeeld ‘klimaatverandering’, gebruik dan de woorden ‘de opwarming van de aarde’

Blijf kalm in je bewoording: Dat is effectiever dan het gebruik van scherpe woorden

Hou het niet te kort: Een langer antwoord wordt als overtuigender ervaren

Staaf je verhaal met feiten: Gebruik statistieken en voorbeelden om je mening mee te onderbouwen. Doe dat online vooral met links

‘Pick your battles’: Mensen die het woord ‘ik’ gebruiken blijken ontvankelijker voor de mening van anderen dan mensen die de woorden ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken – die zijn koppiger. Ook geldt; hoe meer positieve woorden en hoe meer bijvoeglijk naamwoorden mensen gebruiken, hoe plooibaarder mensen blijken te zijn. Koppige mensen kiezen vaker woorden als ‘zeker’, ‘niets’ en ‘best’

 

 

Bron(nen):   Daily Mail      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  Het gaat er minder om degene, die de stelling plaatst, te overtuigen. Het doet er meer toe om alle anderen, die meelezen, te overtuigen. Daarvoor gelden andere trucs.

 2. Pragmaticus

  Wees er snel bij – geldt dat ook voor sites waarbij de laatste reactie bovenaan getoond wordt ? 😉

 3. Pragmaticus

  Mijn ervaring is trouwens dat er met PVV-stemmend tokkie-volk linksom of rechtsom geen land te bezeilen valt, wat voor richtlijnen je ook aanhoudt. Maar ‘t kan zijn dat ik toch te scherpe bewoordingen kies 🙂

  • Captain Gorgeous

   Soms moet je gewoon wachten tot mensen zichzelf tegen komen 😉

   Peace

   (in antwoord op Pragmaticus)
  • Mea MoresZn

   Met “PVV-stemmend tokkie-volk” en dergelijke hautaine, neerbuigende termen wordt bij voorbaat niet alleen een normale discussie onmogelijk gemaakt, maar verschaft een excuus om taalgebruik op dit niveau te legitimeren.

   (in antwoord op Pragmaticus)
   • Pragmaticus

    Blijkbaar ontgaat de ironie je hier een beetje. Volgens mij geef ik ongeveer aan dat ik begrijp dat het zo niet moet. Misschien is het niet heeel duidelijk..
    Enfin, ik heb verder wel gelijk natuurlijk 🙂

    (in antwoord op Mea MoresZn)
 4. AT

  Stijfkoppen die drogredenen aanvoeren als feiten staan nooit open voor andere visies. Het meerendeel van de reaguurders hier komt niet om te discussieren maar om hun standaard zinnetjes te droppen en te vertrekken als de complexiteit van nuance erin komt. Dan moet er ineens nagedacht worden.

  Ook een veelgemaakte fout is dat mensen menen dat ze recht hebben op gehoord te worden met halfbakken stellingen, zonder zich echt te verdiepen in de materie of een goed overzicht te hebben van het totaalbeeld. Nee, het is niet ‘jouw mening’, je hebt het gewoon bij het verkeerde eind.

 5. Mea MoresZn

  Rassistische, haatdragende, beledigende, agressieve en bedreigende retoriek horen niet thuis in een geciviliseerd debat en samenleving. Dit alleen al geeft voldoende aanknopingspunten en uitstekende mogelijkheden om de persoon of denkbeelden vraagwaardig neer te zetten.

 6. Heinz

  Ik ben erop tegen.

Reacties niet toegestaan