Onze eigen oorlogsmisdaden: ‘Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra’

Het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1949 aanrichtten in het dorp Rengat op Sumatra heeft veel meer levens gekost dat tot nu toe bekend was. Onderzoekers van het Koninklijk Instituut van Taal- Land- en Volkenkunde in Leiden komen tot de slotsom dat er 270 mensen zijn gedood in het plaatsje in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Dat melden de NRC en Reporter Radio. Eerder was melding gemaakt van tachtig doden.

Het instituut ontdekte een verslag van de hoogste Nederlandse ambtenaar in het gebied, de resident, die rapporteert dat vierhonderd burgers volkomen willekeurig zijn vermoord. Een monument in het dorp vermeldt zelfs 1500 doden.

Mensenrechten-advocaat Liesbeth Zegveld noemt de gebeurtenissen ,,van dezelfde orde van grootte als Rawagade en de moordpartijen op Zuid-Sulawesi''. In Rawagede, op honderd kilometer van de Indonesische hoofdstad Jakarta, werden in 1947 honderden mannen vermoord.

Als er om gevraagd wordt, wil Zegveld namens de nabestaanden een proces aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Maar ze wil liever dat de zaak door de Staat zelf wordt opgepakt.