Obama ontvouwt sluitingsplan Guantanamo

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt dinsdagmiddag om 16.30 uur onze tijd over de sluiting van het beruchte gevangenenkamp Guantanamo Bay. Er zitten nog steeds 91 mensen vast. Amerikaanse media meldden dat hij erop aandringt zo veel mogelijk gevangenen over te dragen aan andere landen.

De gedetineerden die niemand wil, moeten snel naar de Verenigde Staten zelf overgebracht. Het gevangenkamp is te duur en speelt door zijn wereldwijd slechte naam jihadisten alleen maar in de kaart, vindt Obama.

Toen Obama in 2009 president werd zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Het is een erfenis van zijn voorganger George Bush en diens ook in de VS omstreden oorlog tegen terrorisme. Om buitenlandse terreurverdachten elk recht te ontzeggen, werden ze opgesloten in de Amerikaanse marinebasis op Cuba. Het Amerikaanse recht zou er niet gelden omdat het geen grondgebied van de VS is.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De grootste overeenkomst tussen Obama en Rutte: veel beloven, weinig geven.

  • Heldoppantoffels

   Haha en ook de beloften van zijn voorgangers svp, dat kwartje van Kok, de hypotheekrenteaftrek die veilig zou zijn bij Mr Teflon Rutte.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Blargh

  Waar heb ik dat nog gehoord ?

Reacties niet toegestaan