Jongste miljardair ter wereld heeft duister geheim

De Noorse Alexandra Andresen (19) was vorige week groot nieuws, omdat ze de jongste miljardair ter wereld was geworden. Wat er toen echter nergens te lezen viel, is hoe haar vader van wie ze haar fortuin kreeg, aan zijn centen is gekomen.

Alexandra bezit 1,2 miljard dollar. Maar uit onderzoek van de Daily Mail blijkt dat haar vader dat geld deels op nogal onethische wijze heeft verdiend. De firma van de familie Andresen heeft in het verleden gebruik gemaakt van kinderarbeid op de tabaksplantages in Afrika. Het Noorse gezondheidsinstituut stelt de familie verantwoordelijk voor veel kinderleed.

Op de tabaksplantages in Malawi en Zimbabwe werkten zelfs kinderen die jonger waren dan 10 jaar. Volgens de Britse krant heeft een woordvoerder van de onderneming indertijd bevestigd dat een deel van de inkomsten voortvloeiden uit kinderarbeid.

In 2001 werd de onderneming daarvoor stevig aangepakt. Ook al had de familie zich daarvan gedistantieerd en over een verbetering van de arbeidsvoorwaarden gesproken, toch zou er op de plantages niet veel veranderd zijn. Vader Johan heeft enkele jaren geleden de tabakspoot van de firma verkocht. Hij zou nu een meer duurzame kant zijn opgegaan.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws