IJsfabriek Hengelo afgebrand, flats gered

Een felle brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een ijsfabriek in Hengelo verwoest. Bewoners van twee flatgebouwen in de buurt moesten halsoverkop hun appartementen verlaten. Ze zijn ondergebracht in een middelbare school. De brandweer wist uitbreiding van de brand naar hun flats te voorkomen, maar wanneer ze terug naar huis mogen is nog onbekend.

Rond half vier gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Voor het getroffen bedrijf, Van der Poel Desserts, konden de brandweerlieden niet veel meer betekenen. ,,Het pand kan door de brand als verloren worden beschouwd'', luidde in de loop van de nacht al de conclusie. Op foto's die omwonenden deelden via Twitter was te zien dat hoge vlammen uit het dak van het gebouw aan de Turbinestraat sloegen.

Het afgebrande pand stond op een industrieterrein naast het spoor. De ontruimde flats staan aan de rand daarvan, aan de Weideweg.

Het treinverkeer werd vanwege de brand stilgelegd. De brandweer waarschuwde voor de flinke rookontwikkeling en hield met meetapparatuur in de gaten in welke mate gevaarlijke stoffen in de lucht kwamen. Omwonenden die thuis mochten blijven, kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatiesystemen uit te zetten. Met een NL Alert informeerde de brandweer mensen in de omgeving over de brand.

Een medewerker van Van der Poel maakte tegenover De Twentsche Courant Tubantia duidelijk dat hij een ernstig vermoeden heeft van brandstichting. Volgens hem stonden naast het pand pallets. ,,Het kan niet anders dan dat die zijn aangestoken.''