Tbs’er die begeleidster verkrachtte was bijna genezen. Bijna

De 28-jarige tbs-patiënt die tijdens een fietstochtje zijn begeleidster verkrachtte en toetakelde, was door zijn behandelaars van kliniek Oldenkotte in het Achterhoekse Rekken, al bijna als genezen verklaard. Dat schrijft De Telegraaf. De man, die werd verpleegd na verscheidene zedendelicten, had er al enkele proefverloven op zitten en stond op het punt zijn terugkeer te maken in de maatschappij. Hij zou één dezer dagen zijn intrek nemen in een resocialisatiewoning. Deze huizen bevinden zich in reguliere woonwijken. Met zijn gewelddadige uitspatting heeft hij al zijn verworven vrijheden verloren. Volgens zijn advocaat, de Twentse strafpleiter mr. Rob Oude Breuil, was er een duidelijke aanleiding waarom de tbs'er dit weekeinde in de fout ging: 'Maar omdat mijn cliënt in zogeheten beperking zit, mag ik daar niets over zeggen.'

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Weg met het TBS systeem, mallote rechters die instemmen met verloven. Ga eens na hoeveel slachtoffers dit heeft gemaakt, wat dit kost (1.8 miljoen p.p. uitgaande van 10 jaar behandeling) en vrijwel allemaal zinloos. Schandalig.

  • Leon Swinkels

   Ik vind het te gortig om te stellen dat het gehele TBS systeem moet worden afgeschaft. Wel vraag ik mij af of een persoon die blijkbaar door middel van een bepaalde aanleiding wederom de fout in kan gaan in de maatschappij hoort.

   Ik kan me namelijk voorstellen dat een aanleiding ook kan voorkomen als deze persoon zelfstandig aan de maatschappij deelneemt. Dat lijkt me onwenselijk. De behandeling zou er m.i. juist op gericht moeten zijn ( wat waarschijnlijk ook zo is maar ik werk niet in de GGZ ) om deze mensen met deze impulsen/aanleidingen te leren omgaan zodat ze niet opnieuw de fout in gaan.

   Beoordelen of iemand wederom de fout in kan gaan lijkt me overigens extreem lastig.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Ron Kersten

    Het gaat je te ver om het TBS systeem af te schaffen, maar…
    … je zegt zelf wel dat het huidige systeem faalt en het extreem lastig is om te beoordelen of iemand “genezen” is.
    In feite geef je dus toe dat het huidige TBS systeem of behandeling niet werkt.
    Zo vreemd was de reactie van Dead Silence toch ook weer niet, of wel ?

    (in antwoord op Leon Swinkels)
  • RhodBerth

   Het hele TBS systeem is een fantastische uitvinding! Gevaarlijke mensen die hun straf hebben uitgezeten kunnen toch worden vastgehouden en behandeld worden.

   In feite zouden we ook kunnen zeggen: “Weg met het systeem van vrijheid, want regelmatig gebeurt het dat mensen die vrij zijn iemand vermoorden of verkrachten”

   Helaas is het geen maakbare samenleving.
   Wel hoop ik dat de psychologen elke keer weer leren van als het misgaat.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Pietje_Precies

    Precies, het is geen maakbare samenleving en sommige individuen zijn ook niet maak/kneedbaar. Alleen we hebben het idee dat je bijna alle criminelen kunt genezen en maar lekker op proefverlof kunt sturen. Ga je NB een verkrachter met een grietje in de natuur laten fietsen, nee dan ben je lekker nozel!

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Daar heb je inderdaad gelijk in. Een leuke jongedame vertelde me ooit dat ze een gesprekskring moest leiden van mannen die last hadden van een seksverslaving.

     De naïviteit van veel mensen in de ‘softe sector’ is tergend.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Vogelbeest

   1,8 miljoen, uitgaande van 10 jaar “behandeling” en als resultaat de begeleidster verkrachten. Als we deze man uitbesteed hadden naar een gevangenis in een lage-lonen-land had hij voor euro 5,- per dag levenslang kunnen krijgen. Was voor alle belastingbetalers een stuk goedkoper EN een stuk veiliger geweest.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Pietje_Precies

  oooh, dr was een aanleiding!

Reacties niet toegestaan