‘Bedrijf mag hoofddoek verbieden’

Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen. Als het verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement waarin staat dat zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan, kan zo'n verbod gerechtvaardigd zijn.

Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Een hoofddoekverbod is volgens haar legitiem als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

De zaak was aangespannen door een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S, die beveiligings- en receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd ontslagen.

Ondersteund door het Belgische antidiscriminatiecentrum eiste ze een schadevergoeding bij de Belgische rechter. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg. De rechters van het Hof volgen het advies van de advocaat-generaal in veel gevallen op.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  FUCK THE ISLAM !!! Kopvodden buiten en géén werkloosheidsuitkering !!!

  • Diederdick

   Soms kom je een beetje schizofreen over, dan wissel je een overwogen commentaar af met zoiets.
   Alles goed verder?

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Voor het sporten , na het sporten ? 😉
    Ze had een goede job maar moest zich toch weer doen opvallen ? Tja, dan kies je er voor : ik moet ook niet met een vergiet op het werk verschijnen (of in korte broek )

    (in antwoord op Diederdick)
 2. Burgermans

  Volkomen terecht. De Islam hoort niet thuis in beschaafd Europa.

  • Blargh

   Ik god dan madam ging trouwen en ventje haar verplichtte
   “Achbita wil haar ontslag aanvechten bij de arbeidsrechter, want zonder hoofddoek wil ze niet meer buitenkomen. “Dat is voor mij hetzelfde als gaan werken zonder broek of trui aan. Ik sterf nog liever.””

   (in antwoord op Burgermans)
 3. Blargh

  Samira Achbita dient een klacht in omdat ze werd ontslagen nadat ze met een hoofddoek op het werk verscheen. Na drie jaar voelde ze zich plots naakt zonder hoofddoek. Raar, want in de koran staat er niets over het dragen van een hoofddoek. En ik heb mij helemaal door die koran heen geworsteld. Meer nog, ik heb hem bestudeerd, en verklaringen gezocht bij professoren in de islam. Het gebruik van sluiers in de Arabische wereld was van vóór Mohamed’s tijdperk. De profeet Mohamed wou in feite meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar dat werd hem door de toenmalige patriarchen en stamhoofden niet in dank afgenomen. Hij moest toegevingen doen. De islam ontstond toen Mohammed (571-632) op veertigjarige leeftijd verklaarde openbaringen te hebben ontvangen. De boodschappen die hij in veel verschillende sessies ontving zijn later (twee jaar na zijn overlijden) opgetekend in de Koran. Dit was een eerste versie.

  Uiteindelijk verscheen de tekst “Bedek uw dochters en vrouwen wanneer ze het huis verlaten”. Bedekken betekent daarom niet dat een hoofddoek verplicht is. Ik zie op straat soms meisjes rondlopen met hoofddoek, maar met blote buik, diep uitgesneden bloesjes, spannende broeken of korte rokjes. Niet dat ik daar iets tegen heb, maar bedek uw dochters en vrouwen zal eerder van toepassing zijn op schaars geklede dames dan op het laten zien van de haardos.

  Op Maroc.nl gaf een Marokkaans meisje haar mening over het dragen van een hoofddoek in het westen. Ze schreef dat het in de thuislanden werd gedragen om ‘niet’ op te vallen, maar dat men het hier nu net droeg om ‘op te vallen’. Daarmee is alles gezegd denk ik.

 4. Leo

  Arme meisjes en vrouwen die het moeten van hun geloof, dus van hun man. Wanneer komt de emancipatie ? Hoofddoeken zijn het symbool van de onderdrukking van moslimvrouwen door hun broers, neven en echtgenoten.

 5. Blargh

  probeer eens als NIET moslim in een hallal slagerij te werken?

 6. Leo

  Probeer niet als niet-moslimvrouw in bv. Saoudi-Arabië je zonder hoofddoek te vertonen !

Reacties niet toegestaan