‘Rapport onschuld Saudi-Arabië wordt onthuld’

CIA-directeur John Brennan verwacht dat de pagina's uit het onderzoeksrapport over de aanslagen van 11 september, waaruit moet blijken dat Saudi-Arabië niets te verwijten valt, binnenkort openbaar worden gemaakt. Dat zei hij zondag op de Saudische televisie.

Brennan, die de publicatie van 28 geheime pagina's uit het rapport uit 2002 ondersteunt, zei dat op die manier ,,iedereen kan zien dat de Saudische regering niets ermee te maken had.''

In het Congres ligt een wetsvoorstel waarmee de bescherming van buitenlandse staten tegen rechterlijke procedures in de VS wegvalt, als de zaak te maken heeft met terroristische aanslagen. Nabestaanden van de 11 september-slachtoffers kunnen dan de Saudische regering aanklagen.

Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saudi's. De leider van het terreurnetwerk achter de aanslagen, al-Qaeda, was een steenrijke Saudiër (Osama bin Laden). De Amerikaanse regering is niet blij met het wetsontwerp dat de relatie met zijn bondgenoot op scherp heeft gezet.