Cameron weg, beurzen storten in, Wilders en andere racisten hebben topdag

De afbraak van Europa is begonnen en dus vieren Geert Wilders, Nigel Farange, Arnold Karkens en andere griezels feest. Dat de EU de reactie was op eeuwen Europees bloedvergieten zijn ze vergeten. Ze denken dat slechts De Vreemdeling voor doden zorgt. De oogst van deze ochtend

Brexitpaniek op Europese beurzen

De Europese beurzen zijn vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een schokgolf op de beursvloeren. Handelaren spraken van een Zwarte Vrijdag. De AEX-index in Amsterdam opende pas na zo'n tien minuten. De index stond 8,7 procent lager op 410,66 punten. De beurs in Londen kelderde 7,9 procent. De graadmeters in Parijs en Frankfurt kelderden respectievelijk 8,3 en 8,6 procent. Grootste daler in de hoofdindex was ING dat 21 procent kwijtspeelde, gevolgd door ArcelorMittal met een min van 16,4 procent. Heineken toonde met 3,45 procent het kleinste verlies.    

Cameron treedt af

David Cameron, die fel campagne voerde voor het voortzetten van het Britse EU-lidmaatschap, verbond daarmee zijn lot nauw aan de uitslag van het referendum. Hij vindt dat de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap aantoont dat het tijd is voor een nieuwe leider. Hij wil dat er in oktober op het partijcongres van de Conservatieven een nieuwe premier wordt gekozen. Prominente leden van de Conservatieven die voor een brexit zijn, hadden een beroep gedaan op Cameron om de komende tijd aan te blijven. Daarbij wordt gedacht aan een periode van maanden. UKIP-leider en voorstander van een vertrek uit de EU, Nigel Farage, drong echter aan op zijn onmiddellijke aftreden. Cameron stapt niet direct op, omdat het volgens hem in het belang van het Verenigd Koninkrijk is om nu eerst te zorgen voor stabiliteit. De onderhandelingen over het vertrek uit de EU moeten gedaan worden door een nieuwe premier, zei Cameron. "Ik denk dat ik niet de kapitein moet zijn die ons land naar de volgende bestemming loodst." Hij wil dat zijn opvolger Schotland, Noord-Ierland en Wales nauw betrekt bij de onderhandelingen.  

Wilders viert feest

Geert Wilders en de PVV feliciteerden de Britten, vooruitlopend op het eindresultaat van het referendum, vrijdagochtend vroeg met het aanstaande vertrek uit de Europese Unie. ,,Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland''

Premier League in gevaar

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Premier League. Als de regels niet worden aangepast, dan zullen er beduidend minder buitenlanders gaan voetballen in de hoogste Engelse voetbalklasse.</p><p>Voetballers uit landen die deel uitmaken van de Europese Unie kunnen nu nog makkelijk aan de slag in de Premier League. Voor hen geldt een vrij verkeer van arbeid. Op basis van de huidige regelgeving verandert dat nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een brexit. Zij komen dan niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning en zullen tegen dezelfde problemen aanlopen als dat nu voetballers al doen die geen paspoort hebben van een land dat is aangesloten bij de EU.</p><p>Zij moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en komen bijvoorbeeld alleen nog in aanmerking voor een werkvergunning als ze een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land hebben gespeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie van hun land op de wereldranglijst van de FIFA.</p><p>Criteria</p><p>In het geval van Nederland, op dit moment veertiende van de wereld, betekent dat een speler minimaal 45 procent van het aantal interlands van Oranje in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld. Van alle Nederlanders die het afgelopen seizoen nog in de Premier League voetbalden, voldoen slechts Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan die criteria.</p><p>Alle andere Nederlandse voetballers zouden in de toekomst geen werkvergunning meer krijgen in Engeland als de regels niet worden veranderd. Dat geldt nu voor Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Maarten Stekelenburg, Marco van Ginkel, Steven Berghuis. Jordy Clasie, Jeremain Lens, Virgil van Dijk, Daryl Janmaat, Michel Vorm, Siem de Jong, Tim Krul, Nathan Aké, Michel Vorm, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Jeremain Lens, Vurnon Anita, Maarten Stekelenburg, Leandro Bacuna, Marvin Emnes en Timothy Fosu-Mensah.</p><p>Voorwaarden</p><p>Ook alle Nederlanders die op een lager niveau dan de Premier League voetballen in Engeland voldoen niet aan de voorwaarden. Volgens onderzoek van The Guardian voldoet op dit moment bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden om voor een werkvergunning in aanmerking te komen. Een gewaardeerd keeper als David de Gea van Manchester United speelde bijvoorbeeld te weinig interlands voor Spanje.</p><p>Veel Europese clubs houden hun begroting op dit moment op orde met lucratieve transfers van voetballers naar de rijke Engelse Premier League en Championship.