Juncker: Turkije op korte termijn geen EU-lid

Turkije is niet in de positie om op korte termijn lid van de EU te kunnen worden. Als het land bovendien de doodstraf herinvoert, stopt de EU onmiddellijk met de onderhandelingen over toetreding. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, maandag op radiozender France 2.

President Recep Tayyip Erdogan zei vorige week in een interview met televisiezender al-Jazeera naar aanleiding van de mislukte staatsgreep dat als het Turkse parlement het wil, hij herinvoering van de doodstraf niet zal blokkeren, ook niet als dat het EU-lidmaatschap kost. De EU accepteert de doodstraf niet.

,,De wereld is niet enkel de Europese Unie. Bestaat de doodstraf in de VS, Rusland, China en veel andere landen? Ja", zei Erdogan in het tv-gesprek. Turkije schafte de doodstraf in 2004 af om lid te kunnen worden van de EU.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kwikfit

    En meteen de geldkraan dichtgedraaid?

  2. Burgermans

    Wat staat die Juncker weer voor schut. Jarenlang paaien en miljarden euro’s geven aan Turkije en overnacht verandert Erdogan Turkije in een fascistische politiestaat. Hij had beter naar de Heer Wilders kunnen luisteren die al jarenlang consequent verkondigt dat Erdogan niet deugt, QED.

Reacties niet toegestaan