Haren – The Day After: Puinhoop na veldslag

Kranten kijken terug op de veldslag gisteravond en vannacht in Haren: Telegraaf: De trieste balans: zeker 20 aanhoudingen, ten minste zes gewonden, van wie twee ernstig, en voor vele tienduizenden euro's schade. Wat rest, is veel troep. Volkskrant: Op straat liggen bakstenen, fietsen, kliko's, bierkratten en lege blikjes bier. Ook zijn allerlei plaatsen te zien waar brand is gesticht. Verder zijn veel ruiten gesneuveld en etalages van winkels leeggehaald. Dagblad van het Noorden: NRC: Er zijn volgens RTV-Noord in totaal zeshonderd ME-agenten op de been geweest om de duizenden toegestroomde bezoekers in toom te houden, en twintig mensen opgepakt. Bij de rellen werd onder meer een Albert Heijn geplunderd en flinke vernielingen aangebracht.        

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Tja, want zo feest de Nederlandse jeugd tegenwoordig.
  Er zullen wel weer mensen zijn die het een incident noemen. Maar dit gebeurt ieder weekend door heel Nederland. Van klein dorp tot de grote stad. Vernielingen schijnen er vandaag de dag bij te horen. Natuurlijk lang niet allemaal op deze schaal, maar tel al die afzonderlijke gevallen van wekelijks vandalisme bij elkaar op, en je krijgt op jaarbasis een gigantisch bedrag. En dat bedrag is nog niet eens compleet, aangezien velen niet eens meer aangifte doen van vernielingen, omdat het toch weinig zin heeft.

  Op dat onderste plaatje zie ik een hersenloze idioot met een fiets in zijn handen staan (ik gok erop dat het niet zijn fiets is), klaar om naar de politie te gooien. Die debiel moet wel te achterhalen zijn. Foto groot op het internet zetten en overal verspreiden. En als hij eenmaal opgespoord is, alle schade op hem verhalen en een flink aantal jaren achter slot en grendel zetten. Dan kan hijzelf vervolgens in een civiele procedure eventueel de schade verhalen op zijn mededaders. Maar dat is verder niet mijn probleem.

  Ik heb trouwens niet zoveel medelijden met de gewonden, tenzij het om plaatselijke bewoners of politie gaat. Dan had je maar niet op dit ‘feest’ af moeten komen. Daar is meerdere keren voor gewaarschuwd.

  Ik vraag mij af in hoeverre dit een typisch Nederlands probleem is. Ik heb uiteraard wel gelezen over Facebook-feesten in andere landen die ook compleet uit de hand liepen. De Britse reljeugd kan er bijvoorbeeld ook wat van. Maar de jeugd in andere ons min of meer omringende landen (België, Duitsland, Scandinavische landen) komt op mij over het algemeen toch veel fatsoenlijker over.

  • Erwin Kwakkel

   “Tja, want zo feest de Nederlandse jeugd tegenwoordig.
   Er zullen wel weer mensen zijn die het een incident noemen.”

   Vroeger was het natuurlijk heel rustig in Nederland…. Telegraaf rellen (1966), Nieuwmarkt rellen (1975), Paling oproer (1886), Jordaan oproer (1934), de Slag bij Beverwijk (1997), etc, etc….

   “Ik vraag mij af in hoeverre dit een typisch Nederlands probleem is.”

   En in andere landen is het niet veel beter hoor, zeker in Duitsland niet. Scandinavië is vaak wat rustiger maar dat heeft andere oorzaken, wel weer een hoog zelfmoordcijfer. Gras bij de buren is niet altijd groener en vroeger was zeker niet alles beter.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Als het – zoals u beweert – al langer speelt en niet erger is dan vroeger, dan is het zéker de hoogste tijd om eens goed in te grijpen. Dan hebben we dus al veel te lang gewacht met adequate maatregelen.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
    • Erwin Kwakkel

     Wat zijn adequate maatregelen? Dit soort zaken gebeuren, zonder het goed te praten, al sinds de mens op Aarde is. Natuurlijk moeten deze relschoppers aangepakt worden, ik ben het alleen nooit eens met mensen die insinueren dat het vroeger beter was en elders beter is.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Cornelis Berend

  Ik geloof nauwelijks in een per ongeluk “publiek geplaatst” feest, en al helemaal niet in een hype per ongeluk. Een klein (strafrechtelijk) onderzoekje lijkt me op z’n plaats.

Reacties niet toegestaan