AzG: nog nauwelijks ziekenhuizen Aleppo over

Gewonde of zieke inwoners van het belegerde Oost-Aleppo kunnen nog maar in twee ziekenhuizen terecht voor een operatie. Door de nieuwe bombardementen van dinsdagnacht zijn nog eens twee klinieken verwoest, liet hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) woensdag weten.

In het oostelijke deel van de Syrische miljoenenstad, dat in handen is van rebellen en wordt bestookt door regeringstroepen, zijn nog zes ziekenhuizen in bedrijf. Vier van de zes klinieken zijn niet geschikt om operaties in uit te voeren. ,,Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog maar zeven artsen die operaties kunnen uitvoeren in het gebied'', aldus AzG. Dat zou onhoudbaar zijn nu er door de beschietingen voortdurend gewonden vallen in het stadsdeel met 250.000 inwoners.

De Verenigde Staten zijn woedend over het nieuwe offensief tegen Aleppo. Ze dreigden woensdag de samenwerking met Rusland, de steunpilaar van de Syrische regering, te verbreken. De VS houden de Russen verantwoordelijk voor afwerpen van brandbommen en zogeheten bunkerbusters, bommen die zijn ontworpen om door dikke lagen beton te dringen, op burgerdoelen. Dat is volgens een bron bij de Amerikaanse overheid een oorlogsmisdaad, maar hij ziet naar eigen zeggen geen mogelijkheid de Russische regering daarvoor aan te klagen.

Als de regering in Moskou echter niet ,,onmiddellijk ingrijpt om de aanval op Aleppo te beëindigen'' en de stukgelopen wapenstilstand nieuw leven inblaast, zal Washington niet langer met haar samenwerken. De VS delen dan ook niet langer informatie van de inlichtingendiensten met Rusland, zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.