‘IJsplaten Oost-Antarctica smelten snel’

De ijsplaten van Oost-Antarctica smelten veel sneller dan gedacht. Dat komt doordat een onafgebroken sterke wind warme, droge lucht aanvoert en de sneeuw wegblaast. Daardoor wordt het oppervlak donkerder, met als gevolg een grotere opname van warmte. Dat concludeert een team klimaatonderzoekers onder leiding van Jan Lenaerts (Universiteit Utrecht) en Stef Lhermitte van de TU Delft.

Zij baseren zich op een combinatie van klimaatmodellen, satellietobservaties en metingen ter plekke. Over hun onderzoek schrijven de wetenschappers in de jongste uitgave van Nature Climate Change maandag.

In de huidige schattingen van de zeespiegelstijging zitten grote onzekerheden. Er is nog weinig bekend over toekomstige ontwikkelingen van de ijsplaten. ,,Er is weinig klimaatverandering te zien aan de oostkant van Antarctica, omdat het gebied zo sterk geïsoleerd is van de rest van de wereld. Nu blijken de ijsplaten in Oost-Antarctica tot grote verrassing van de onderzoekers regionaal veel sterker te smelten dan verwacht'', zegt Lenaerts.

Omdat de ijsplaat in zee drijft, draagt het snellere smelten op zichzelf niet bij aan de zeespiegelstijging. Toch zijn de ijsplaten rondom Antarctica belangrijk voor de zeespiegel. Ze houden namelijk het landijs tegen, en als dat in zee verdwijnt, stijgt de zeespiegel alsnog.