Sporen van oud beekje op Mars

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse verkenner heeft nieuw bewijs gevonden dat er vroeger water op Mars stroomde. In een grote krater liggen kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje.

,,Uit de omvang van de steentjes maken we op dat het water met een snelheid van ongeveer een meter per seconde kabbelde en tussen enkeldiep en heupdiep was'', maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend.

De steentjes zijn ontdekt met de verkenner Curiosity. Die landde in augustus op Mars. De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelt, rotsen onderzoekt, gassen in de atmosfeer meet en foto's neemt. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Conformer

  Ja, leuk. Hoeveel gaat dat kosten? Misschien eerst doen wat noodzakelijk is en ons dan pas richten op verkeersregeltjes.

  • rik_c

   Niet veel. Sterker nog, standaardisatie zou zelfs wel eens kunnen leiden tot lagere kosten. Iedere rotonde moet toch om de X jaar eens aangepakt worden. Dan voer je de wijzigingen door. Net zoals dat je je gloeilampen thuis niet moet gaan vervangen voordat ze stuk zijn.

   Je reactie laat zien dat je niet snap hoe organisaties, bedrijven en ook de overheid werken.

   (in antwoord op Conformer)
   • Conformer

    Ik denk dat je de kosten onderschat. Standaardisatie gaat volgens mij een stuk duurder zijn dan onderhoud.

    Maar goed, dit is dan verder ook niet erg belangrijk.

    (in antwoord op rik_c)
   • soulsister

    dit kun je niet stellen want dit werk wordt door plaatselijke aannemers gedaan

    (in antwoord op rik_c)
    • rik_c

     Als het ‘nadenken’ kan worden overgeslagen omdat een rotonde toch altijds op een bepaalde manier eruit ziet. Groot deel van de bouw werkt zo t wordt pas duur als het anders moet.

     (in antwoord op soulsister)
 2. weewichgers

  Dat heb ik als oud verkeersman altijd al beweerd sinds de inwerkingtreding van het RVV. Wakker geworden ??

 3. weewichgers

  Als oud verkeersmanagement man heb ik dit sinds de invoering van het RVV altijd al beweerd. Ook wegen waarbij het verkeer de ene keer wel voorrang moet verlenen en de volgende kruising weer niet is absurt en is verwarrend en… levensgevaarlij.

 4. soulsister

  wat we nodig hebben is tweebaans fietspaden

 5. soulsister

  automobilisten moeten beter opletten en voorrang geven als het moet

 6. Ron Kersten

  Hehe het werd tijd. Nu nog het oerwoud aan borden langs de weg uitdunnen en de weggebruiker kan zich weer concentreren op de weg.
  Het aanpassen van de regels moet overigens wel slim worden aangepakt met het reguliere onderhoud zodat we niet ineens met een gigantische kostenpost komen te zitten….

 7. frits.burghardt

  “moeten er hetzelfde uitzien” is te simplistisch gesteld. Ze doen dat grotendeels al want er bestaan richtlijnen voor. Wat wel hoognodig aangepast moet worden is de voorrangsregeling. Het is voor iedereen veel te verwarrend als de ene rotonde wel voorrang heeft en de andere niet. Anderzijds houdt het je wel wakker …

 8. Jannie Ooms

  Het is een rommeltje. In Nederland heeft elke stad en elk dorp zijn eigen ideeën over de inrichting van een rotonde. Rotondes zijn bedoeld om het verkeer veiliger te maken. Maar als de automobilist niet van te voren weet wat voor rotonde hij tegemoet rijdt, wordt de situatie onveiliger in plaats van veiliger.

 9. Luke Mcking

  Alle rotondes moeten ook met 130km p/u genomen kunnen worden lijkt me het volgende voorstel

  Wat een achteraf geneuzel toch weer. De wegenbouwers hebben weer 10 jaar werk, dat dan weer wel

 10. Pietje_Precies

  zie je wel, de egyptenaren kwamen van mars, toen het op was daar, en vestigden zich hier met hun piramide space ships.
  (of kijk ik nou teveel films)

Reacties niet toegestaan