Veel groene brandstof is helemaal niet groen, integendeel

Het einde van een droom? De meeste groene brandstoffen zijn helemaal niet groen. Ja, er komt minder CO2 uit schoorsteen of uitlaat maar dat is maar een deel van het milieuverhaal. Je moet bijvoorbeeld ook de kunstmest meerekenen die nodig is om de bio-gewassen (soja, suiker, mais, palmolie) te verbouwen. Of de natuurschade als gevolg van ontbossing om ruimte te maken voor akkers. Denk ook aan alle gewassen  die naar biobrqandstof gaan en anders voor voedsel beschikbaar waren. Waar ben je mee bezig als je voedsel als vervuilende brandstof gebruikt terwijl elders mensen van de honger sterven? Conclusie van diepgaand Zwitsers onderzoek: "De meeste biobrandstoffen zijn niet groen".  Een uitzondering is brandstof uit afval. Daar kun je wel echt milieuwinst boeken. Maar voor de rest: olie is vaak groener.

Bron(nen):   Empa  HuffPost  TGDaily  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Waarom zijn jullie zo dol op negatief nieuws? Wat je ook doet het zal altijd belastend zijn in meer of mindere mate. Met dit soort verhalen los je dat probleem niet op. Richt je als gerespecteerd medium op de leuke dingen in het leven, doemdenkers zijn er al genoeg.

 2. gerrit52

  ….terwijl de gewone motoren steeds schoner worden en bijna geen schadelijke stoffen meer lozen.

 3. grasspriet

  Vroegah heb ik geleerd dat regeren vooruitzien is.
  Hoe komt het dan dat ik daar niets van terugzie op wat voor gebied dan ook?

  Doordat ‘men’ zo graag de geschiedenisboeken in wil en/of er veel geld achter zit wordt er regelmatig halfslachtig onderzoek aangedragen als zijnde het beste onderzoek ooit. Helaas om er een paar jaar later achter te komen dat het allemaal weer eens anders was dan eerst gezegd.
  Ondertussen is er dan wel al zoveel in werking gezet dat het klauwen met geld (en natuur) heeft gekost.

  En het ergste van alles: het is schijnbaar een politieke doodzonde toe te geven dat je fout zat. Wat er ook gebeurd altijd maar blijven beweren dat alles is zoals je gezegd hebt.

  Denk ook even aan de spaarlamp bijv.

 4. besserwessie

  Er zijn wel meer groene ideetjes niet groen.

 5. André Somers

  This message was brought to you by Shell, Exxon and BP.

Reacties niet toegestaan