´2016 was warmste jaar ooit´

Het jaar 2016 was het warmste uit de geschiedenis van het geregistreerde klimaat. Dat heeft de World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt. Het was vorig jaar op de aarde gemiddeld ongeveer 0,83 graden warmer dan het langjarige gemiddelde van 14 graden Celsius en 0,07 graden warmer dan in 2015, het vorige recordjaar. De WMO hanteert voor het langjarige gemiddelde de gegevens van de jaren 1961 tot en met 1990. De organisatie baseert zich op informatie van diverse internationale organisaties zoals de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Britse University of East Anglia’s Climatic Research Unit. Volgens secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO laten metingen nieuwe recordhoogten zien voor CO2 en methaan in de atmosfeer, die beide mede de klimaatverandering veroorzaken. Het gehalte CO2 is inmiddels boven de symbolische maar belangrijke grens van 400 parts per million (ppm) gestegen. <>

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Fake nieuws. Het klimaat verandert al miljarden jaren en is in het verleden al veel warmer geweest dan nu. Ooit groeiden er palmen op Groenland en Antarctica.

  • Jerapah

   Burgermans de klimaatontkenner. Natuurlijk is er sprake van opwarming als gevolg van menselijk handelen. Wie dat ontkent is een dwaas of een PVV-er. Wat op het zelfde neerkomt. 🙂

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Bewijs dat maar eens, dan, Jerapah de meeloper. Jullie linksmensen geloven echt alles wat in jullie ideologie van zelfhaat past, ook al is er geen greintje bewijs voor.

    (in antwoord op Jerapah)
    • Jerapah

     Zelfhaat??? Wat is dat nu weer voor onzin?

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Linkse mensen zijn over het algemeen mensenhaters.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      “Linkse mensen zijn over het algemeen mensenhaters.” En rechtse mensen, lees PVV-ertjes zijn zeker mensenliefhebbers? Ha ha, je meent het! 🙂

      Natuurlijk heeft de menselijke kooldioxide-uitstoot er mede toe bijgedragen dat het klimaat veranderd is. Je pompt niet zo maar ongestraft grote hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer, dat kan zelfs een klein kind begrijpen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat zeg je alleen maar omdat je een hekel hebt aan mensen; er is echter geen greintje wetenschappelijk bewijs voor. Kooldioxide is een volkomen ongevaarlijk natuurlijk gas dat door planten wordt omgezet in zuurstof en koolhydraten.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De gemiddelde temperatuur is de laatste decennia gestaag toegenomen, er is hier geen sprake meer van natuurlijke fluctuatie, menselijk ingrijpen is de aanwijsbare factor hierin.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      De gemiddelde temperatuur is altijd aan het stijgen of dalen. Nooit gehoord van de ijstijden, Jerapah? Toen waren niet eens mensen.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De mens is in dit geval ook de schuldige, omdat het niet omdat het niet om natuurlijke processen gaat, maar door de mens veroorzaakte CO2 uitstoot.

      (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan