“Saoedische overheid financierde generale repetitie voor aanslagen 9/11”

De Saoedische ambassade in Washington zou een 'generale repetitie' voor de aanslagen van 9/11 hebben georganiseerd en gefinancierd. Bewijsstukken die werden ingediend bij de rechtszaak tegen de Saoedische regering zouden dat aantonen.

De ambassade heeft naar verluidt twee medewerkers de opdracht gegeven om de cockpitbeveiliging te onderzoeken bij binnenlandse vluchten in de VS. Daarna kaapten terroristen vliegtuigen waarmee ze in de Twin Towers vlogen. Daarbij kwamen precies 16 jaar geleden 2.800 mensen om het leven.

De Saoedische regering zou twee landgenoten hebben betaald om zich als studenten uit te geven en een vlucht van Phoenix naar Washington te nemen. Zo konden ze de beveiliging van binnenlandse vluchten testen. Advocaat Sean Carter, die namens de nabestaanden van de aanslag optreedt: "We hebben al lang het vermoeden dat er nauwe en historische banden waren tussen al-Qaida en religieuze elementen in de Saoedische regering".

De zaak komt voor de rechter dankzij de vorig jaar aangenomen Justice Against Sponsors of Terrorism Act, die overlevenden en nabestaanden van slachtoffers toestaat buitenlandse overheden voor Amerikaanse federale rechters te dagen. Volgens de documenten die New York Post in handen kreeg wordt in de aanklacht gesteld dat "een patroon van zowel financiële als operationele steun van de Saoedische overheid" de kapers maanden voor de aanslagen heeft geholpen.
In FBI-documenten die werden ingediend, staat dat twee Saoedi's die naar de VS kwamen, Mohammed al-Qudhaeein en Hamdan al-Shalawi, lid waren van "het netwerk van agenten van het koninkrijk". Ze probeerden volgens de rechtsdocumenten in de cockpit te komen en stelden stewardessen technische vragen. Hun vliegtickets waren naar verluidt betaald door de Saoedische ambassade in Washington. Volgens The New York Post woonden de twee Saoedi's in Arizona en hadden ze regelmatig contact met Saoedische functionarissen. De aanklacht is gebaseerd op 5.000 pagina's bewijsmateriaal, aldus Carter.

Bron(nen):   The Independent