Elke maand plegen honderden Amerikaanse soldaten en veteranen zelfmoord

Het is een trieste epidemie die niemand lijkt te kunnen stoppen. Elke maand plegen tientallen Amerikaanse soldaten zelfmoord, gemiddeld één per dag. Nog veel erger is het onder veteranen. Elke dag maken 18 ex-soldaten een einde aan hun leven. Dat zijn er 6500 per jaar. Het heeft  te maken met de recente oorlogen die Amerika voerde in Irak en Afghanistan. Bijna 2.5 miljoen Amerikaanse soldaten zijn er gestationeerd geweest. Het aantal probleemgevallen stijgt snel. Het leger is er slecht op voorbereid. Het is een organisatie die knap is in het bestrijden van een vijand maar niet in het behandelen van depressie en agressie. Ook speelt traditie een rol. Klachten van soldaten worden niet altijd serieus genomen in een organisatie waarin 'shell shock' altijd werd gezien als een risico van het vak. De organisatie Stop Soldier Suicide (SSS) neemt het wel serieus en probeert buiten de officiele kanalen hulp te bieden. Voor de veteranen is nog minder hulp dan voor soldaten in actieve dienst. In de helft van de gevallen zijn het teruggekeerde soldaten van nog geen 30 jaar oud.  

Bron(nen):   atlantic  Stripes  Time  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Joseph Morika

  De kop heeft het over honderden doden per maand, het artikel spreekt van tientallen (gemiddeld één per dag). Het moet toch ook voor de schrijver/koppenmaker duidelijk zijn dat hier iets niet klopt, toch?

 2. Jannie Ooms

  Het is afschuwelijk, al die jonge mensen die niet verder kunnen leven met de gevolgen van de oorlogen waarin Amerika zich heeft gestort, en er een eind aan maken. Beschamend ook dat de nazorg van het Amerikaanse leger zo slecht geregeld is.

  Maar is die nazorg in Nederland beter geregeld? Ik hoop het, maar het zou best zo kunnen zijn dat die ook hier zwaar te wensen over laat.

 3. J

 4. J

  LOL gemiddeld 1 per dag (30 per maand dus)
  En wat kopt de titel honderden per maand.

  Wat een kansloze site dit

  • Thorsten Schmidt

   Elke dag maken 18 ex-soldaten een einde aan hun leven.
   18 × 30 dapen per maand is z’n 180.
   Plus 1 active soldaat per dag = 30 extra
   Maakt een totaal van >200.
   Titel klopt m.i. kansloos rekenwonder.

   (in antwoord op J)

Reacties niet toegestaan